Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG: Konferencja nt. polskiego drobiarstwa

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2016, 14:10
KRD-IG: Konferencja nt. polskiego drobiarstwa
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. Fot. KRD-IG.

W piątek 3 czerwca odbywa się w Warszawie Główna Konferencja Roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej pt. „Polskie drobiarstwo – wczoraj, dziś i jutro”. Podczas spotkania prelegenci omówili najważniejsze wydarzenia związane z sektorem. Dyskutowali m.in. o rozwoju branży na świecie, a także jakości i bezpieczeństwie mięsa oraz produktów drobiowych.

Spotkanie miało status centralnego wydarzenia jubileuszu 25-lecia KRD-IG. Organizatorzy podjęli problematykę strategicznego rozwoju branży drobiarskiej w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie, odnosząc się do drogi, jaką przeszła polska branża drobiarska. Dyskutowano także o obecnej sytuacji i o dalszym rozwoju tego sektora w przyszłości. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele branży drobiarskiej zarówno z Polski jak i ze świata, m.in. James H. Sumner, szef światowej organizacji drobiarskiej (IPC) oraz amerykańskiego związku drobiarskiego (USAPEEC), Paul Lopez, szef unijnej organizacji drobiarskiej a.v.e.c. oraz liderzy opinii i przedstawiciele organizacji rządowych.

Polska liderem branży w Unii Europejskiej

- Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do UE, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj plasował się na średniej pozycji z produkcją poniżej miliona ton drobiu i eksportem na poziomie 131 tys. ton. Obecnie jesteśmy liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. Na koniec ubiegłego roku odnotowaliśmy wzrost produkcji o 10 proc. w stosunku do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tysięcy ton, z czego 909 tysięcy ton drobiu (mięso i przetwory), czyli 42 proc. tej produkcji, trafiło na zagraniczne rynki. Możemy śmiało powiedzieć, że co drugi kurczak czy indyk produkowany w Polsce trafia na zagraniczny rynek. Duży wpływ na to ma jakość oferowanego przez nas mięsa, które jest smaczne i przede wszystkim bezpieczne, gdyż odpowiada najwyższym standardom i wszelkim normom prawnym. W związku z tym przewidujemy, że w najbliższym czasie tendencja wzrostowa sektora drobiarskiego utrzyma się na podobnym, a może nawet wyższym poziomie chociażby ze względu na prognozy wzrostu popytu. Obecnie na świecie żyje 7 mld ludzi do roku 2050 będzie ich 9,5 mld. – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

 Sektor drobiarski na świecie

O tym jak wygląda sytuacja sektora drobiarskiego na świecie opowiedział szef światowej organizacji drobiarskiej IPC James H. Sumner.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH