Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG podsumowuje konferencję na temat zrównoważonej produkcji drobiu

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 12-12-2017, 10:35
KRD-IG podsumowuje konferencję na temat zrównoważonej produkcji drobiu
fot. mat. pras.

1 grudnia 2017 r. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie odbyła się konferencja pn. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ziemia, woda, powietrze”. Wykłady wygłosili m.in. reprezentanci administracji, a także branży oraz instytucji naukowych.

Podczas konferencji wykłady wygłosili m.in. reprezentanci administracji, w tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównej Inspekcji Ochrony Środowiska, a także branży oraz instytucji naukowych. 

Druga edycja Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie zgromadziła niemal 300 wystawców z Polski i zagranicy. Podczas wydarzenia obecna była również Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, która oprócz promocji polskiego drobiu, podjęła debatę na temat jego zrównoważonej produkcji.

- Zrównoważony rozwój, to temat niezwykle istotny dla całego łańcucha produkcji drobiarskiej. Związane z nim narzędzia i rozwiązania powinny być szeroko wdrażane przez producentów drobiu. Jeszcze raz podkreślę, że drobiarstwo jest gałęzią produkcji rolnej, która w relatywnie najmniejszym stopniu wpływa na środowisko naturalne. Powinniśmy podkreślać ten aspekt na każdym kroku. Bardzo dziękuję wszystkim partnerom, którzy udzielili nam wsparcia podczas konferencji – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Konferencja podsumowała aktualne działania, zmierzające do popularyzacji zrównoważonej i przyjaznej dla środowiska produkcji drobiarskiej. Do jej realizacji konieczne jest z jednej strony nowoczesne i perspektywiczne podejście do produkcji rolnej, a z drugiej wsparcie instytucji i nowoczesne technologie. Jednym z założeń wydarzenia było ukazanie tematu zrównoważonej produkcji w różnych aspektach, m.in. biznesowym, prawnym, technologicznym, związanym z dobrostanem zwierząt. Nacisk na zrównoważoną produkcję pozwoli bowiem jeszcze bardziej zadbać o otoczenie, a także zapewni wymierne korzyści uczestnikom łańcucha produkcji drobiarskiej.

Konferencję poprowadzili Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG oraz Eugeniusz Wencek, Kierownik Działu Hodowli i Oceny Drobiu KRD-IG. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą pod patronatem naukowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Komitetu Nauk Agronomicznych PAN oraz Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH