Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD-IG wspiera zrównoważoną produkcję drobiarską

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-06-2016, 14:12
KRD-IG wspiera zrównoważoną produkcję drobiarską
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. Fot. Materiały prasowe

W piątek, 17 czerwca 2016 r. w Hotelu Windsor w Jachrance odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH – Teoria i praktyka koncepcji jedno zdrowie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, której organizatorem jest Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza objęła wydarzenie patronatem branżowym.

- Zrównoważona produkcja drobiarska, w tym między innymi dążenie do ograniczonego stosowania antybiotyków w chowie drobiu, to dla KRD-IG niezwykle istotna kwestia. Jednym z zadań statutowych Izby jest kształtowanie i upowszechnianie zasad etyki zawodowej i rzetelności w obrocie gospodarczym, dlatego wspieramy inicjatywy takie jak ta – ukierunkowane na rzecz zrównoważonego rozwoju polskiej branży drobiarskiej - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, który przedstawił stanowisko Rady podczas konferencji.

Podczas konferencji omówione zostały zagadnienia w zakresie teorii oraz praktyki stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych oraz praktyczne metody ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. Jak poinformował doktor Jacek Boruta, Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji w Głównym Inspektoracie Weterynarii, badaniom urzędowym podlegają zarówno pasze, jak i woda stosowana do pojenia drobiu oraz mięso drobiowe. Jednak, jak podkreślono, skala nieprawidłowości w stosowaniu środków przeciwdrobnoustrojowych w drobiarstwie w świetle wyników kontroli urzędowych jest niewielka i, co istotne, odsetek ten regularnie spada. Z jednej strony potwierdza to skuteczność działań podejmowanych przez branżę, z drugiej zaś wskazuje na efektywność obowiązującego systemu nadzoru nad produkcją żywności w Polsce.

Ważnym elementem spotkania była debata Okrągłego Stołu, w efekcie której omówiono m.in. zawiązanie unii różnych środowisk związanych z branżą drobiarską, która pod przewodnictwem SGGW, stanie się platformą edukacyjną dla producentów drobiu i lekarzy weterynarii awiopatologów promującą zasady inicjatywy „JEDNO ZDROWIE” – „Tak mało, jak to jest możliwe, ale tak często, jak to jest konieczne!”, której celem jest wypracowanie racjonalnego podejścia w zakresie antybiotykoterapii drobiu i osiągnięcie możliwie niskiego poziomu zużycia antybiotyków na kg masy ciała zwierzęcia. Wspólna inicjatywa jest szczególnie istotna w kontekście konieczności ustanowienia do połowy 2017 r. we wszystkich Państwach Członkowskich UE Krajowych planów działań przeciwko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w ramach koncepcji „Jedno Zdrowie”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Brojlerzysta 22-06-2016, 11:34:
Czy gen-dyr Dominiak wogóle zna definicję zrównoważonej produkcji drobiarskiej i wie na czym ona polega i czym skutkuje dla producenta i konsumenta ???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH