Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

KRD-IG wspiera zrównoważoną produkcję drobiarską

W piątek, 17 czerwca 2016 r. w Hotelu Windsor w Jachrance odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH – Teoria i praktyka koncepcji jedno zdrowie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, której organizatorem jest Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza objęła wydarzenie patronatem branżowym.

KRD-IG wspiera zrównoważoną produkcję drobiarską
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. Fot. Materiały prasowe

- Zrównoważona produkcja drobiarska, w tym między innymi dążenie do ograniczonego stosowania antybiotyków w chowie drobiu, to dla KRD-IG niezwykle istotna kwestia. Jednym z zadań statutowych Izby jest kształtowanie i upowszechnianie zasad etyki zawodowej i rzetelności w obrocie gospodarczym, dlatego wspieramy inicjatywy takie jak ta – ukierunkowane na rzecz zrównoważonego rozwoju polskiej branży drobiarskiej - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, który przedstawił stanowisko Rady podczas konferencji.

Podczas konferencji omówione zostały zagadnienia w zakresie teorii oraz praktyki stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych oraz praktyczne metody ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. Jak poinformował doktor Jacek Boruta, Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji w Głównym Inspektoracie Weterynarii, badaniom urzędowym podlegają zarówno pasze, jak i woda stosowana do pojenia drobiu oraz mięso drobiowe. Jednak, jak podkreślono, skala nieprawidłowości w stosowaniu środków przeciwdrobnoustrojowych w drobiarstwie w świetle wyników kontroli urzędowych jest niewielka i, co istotne, odsetek ten regularnie spada. Z jednej strony potwierdza to skuteczność działań podejmowanych przez branżę, z drugiej zaś wskazuje na efektywność obowiązującego systemu nadzoru nad produkcją żywności w Polsce.

Ważnym elementem spotkania była debata Okrągłego Stołu, w efekcie której omówiono m.in. zawiązanie unii różnych środowisk związanych z branżą drobiarską, która pod przewodnictwem SGGW, stanie się platformą edukacyjną dla producentów drobiu i lekarzy weterynarii awiopatologów promującą zasady inicjatywy „JEDNO ZDROWIE” – „Tak mało, jak to jest możliwe, ale tak często, jak to jest konieczne!”, której celem jest wypracowanie racjonalnego podejścia w zakresie antybiotykoterapii drobiu i osiągnięcie możliwie niskiego poziomu zużycia antybiotyków na kg masy ciała zwierzęcia. Wspólna inicjatywa jest szczególnie istotna w kontekście konieczności ustanowienia do połowy 2017 r. we wszystkich Państwach Członkowskich UE Krajowych planów działań przeciwko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w ramach koncepcji „Jedno Zdrowie”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    antybiotyki w mięsie RSS ALERT    /    antybiotykoterapia RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Brojlerzysta 2016-06-22 11:34:19
    Czy gen-dyr Dominiak wogóle zna definicję zrównoważonej produkcji drobiarskiej i wie na czym ona polega i czym skutkuje dla producenta i konsumenta ???

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.44.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.