Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KRD: Opłacalność produkcji drobiu większa niż przed rokiem

  • Autor: PAP
  • Data: 19-11-2013, 08:09
KRD: Opłacalność produkcji drobiu większa niż przed rokiem
Ceny drobiu w ostatnich tygodniach znacznie spadły

W ostatnim okresie ceny żywca drobiowego znacznie spadły, ale produkcja kurczaków jest nadal opłacalna - uważa wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej, Maciej Przyborski. Obecnie kilogram brojlera kosztuje 3,5 zł - w połowie lipca było to 4,2 zł.

Ceny drobiu w ostatnich tygodniach znacznie spadły, kurczaki są nie tylko tańsze niż kilka tygodni temu, ale tańsze niż w listopadzie ubiegłego roku, gdy kosztowały ponad 3,8 zł za kilogram - zaznaczył wiceprezes KRD. Dodał, że mimo to opłacalność produkcji jest większa niż przed rokiem z powodu tańszych pasz, a na tę opłacalność ma także korzystny wpływ dosyć wysoka temperatura, jak na tę porę roku.

W ocenie ekspertów Banku Gospodarki Żywnościowej, spadek cen kurczaków prawdopodobnie spowodowany jest wzrostem produkcji.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w okresie dziewięciu miesięcy 2013 r., produkcja przemysłowa mięsa drobiowego (w kg) zwiększyła się o ponad 13 proc., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r.

W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku za granicę sprzedano o 11,5 proc. więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. W sierpniu br. do sprzedaży zagranicznej trafiło 27 proc. przemysłowej produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju.

W tym roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 27 kg drobiu, o 3 proc. więcej niż w 2012 roku. Spożycie drobiu w Polsce jest już wyższe od średniej unijnej (o ok. 4,5 kg na osobę).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Radzio 19-11-2013, 11:05:
Ech, te pyszne brojlery... Polecam w jutubie wpisać "WIESENHOF: Hühnermast " i przekonać się, jak wygląda ich hodowla w cywilizowanej Unii Europejskiej
  • KUBA 19-11-2013, 10:38:
Jak długo potrwa ta dobra passa dla naszych brojlerzystów? Przy spożyciu mięsa drobiowego średnio >27 kg/głowę/rok, rynek wkrótce będzie nasycony, a za granicą rośnie konkurencja dobrego i taniego ukraińskiego kurczaka.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 992) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH