REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Krupniok śląski może trafić do unijnego rejestru

  • Autor: PAP
  • Data: 29-11-2011, 09:06

Krupniok śląski - jeden ze sztandarowych produktów kuchni regionalnej - może być chroniony przepisami unijnymi. Wszystko w rękach producentów, którzy powinni złożyć stosowny wniosek - podkreśla Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

REKLAMA

Razem ze Śląskim Cechem Rzeźników i Wędliniarzy, Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach Urząd wystąpił z inicjatywą zarejestrowania krupnioka śląskiego w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Wpis taki zagwarantuje ochronę krupnioka przed podróbkami.

Teraz wszystko zależy od producentów. By uzyskać taką ochronę, muszą oni założyć formalną grupę producentów, która będzie mogła złożyć stosowny wniosek o rejestrację produktu w unijnym systemie - podkreślają urzędnicy.

Krupniok śląski został już wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa. Jest to jednak tylko zabieg promocyjny, nie dający żadnej ochrony. Dlatego zdecydowano, by teraz wpisać go w system Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Od 1 maja 2004 r. od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej polscy producenci żywności mogą starać się o wpisanie produktów regionalnych do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zgodnie z przepisami, zarejestrowane nazwy są chronione przed wykorzystywaniem ich w celach komercyjnych, każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu.

Aby uzyskać etykietę z napisem "Chronione Oznaczenie Geograficzne" nazwa produktu powinna wykorzystywać nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, gdzie dany wyrób jest produkowany. Konieczne jest też wykazanie, że istnieje związek pomiędzy produktem a obszarem, z którego ten produkt pochodzi.

Wymagane jest również, aby co najmniej jeden z etapów całego procesu produkcyjnego - tzn. wytwarzanie surowców, produkcja wyrobu lub przygotowywanie do sprzedaży - odbywał się na obszarze, do którego nawiązuje. Produkt musi posiadać szczególną, specyficzną jakość, renomę, cieszyć się uznaniem lub też posiadać inne cechy przypisywane pochodzeniu geograficznemu.

Jako Chronione Oznaczenia Geograficzne zarejestrowane mogą zostać także niektóre tradycyjne niegeograficzne nazwy określające produkt rolny lub środek spożywczy - np. rogal świętomarciński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH