Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys gospodarczy omija niemieckich producentów mięsa

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-10-2009, 11:52
Kryzys gospodarczy omija niemieckich producentów mięsa

Pomimo światowego kryzysu gospodarczego, który dotyka wielu producentów mięsa, niemiecki sektor wieprzowiny znajduje się obecnie w fazie wzrostu produkcji i obrotów w handlu - informuje FAMMU/FAPA.

Według szacunków niemieckiej agencji ds. monitoringu rynków i cen - AMI, w ciągu trzech kwartałów 2009 r. liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech zwiększyła się o 1 mln szt. (o ok. 3 proc.) wobec roku ubiegłego. Dalszy wzrost ubojów spodziewany jest również w ostatnim kwartale roku.

Poprawa efektywności produkcji - likwidacja małych, nieopłacalnych gospodarstw, poprawa zdrowia i dobrostanu zwierząt, większa plenność loch - to główne determinanty wzrostu produkcji trzody, która w 2010 r. prognozowana jest na 44,7 mln szt. - o 0,7 proc. więcej niż 44,4 mln szt. szacowane na rok bieżący.

W pierwszej połowie 2009 r. import żywca wieprzowego wyniósł 7,35 mln szt., a roczny eksport szacowany jest na 14,7 mln szt. - o 16% (2 mln szt.) więcej niż przed rokiem. Import prosiąt ocenia się na ok. 9 mln szt., głównie z Danii i Holandii, a import tuczników - na 5,5 mln szt. Znaczny wzrost importu trzody powoduje zwiększenie liczby ubojów w 2009 r.- do ok. 56,1 mln szt. - o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Zwiększenie średniej masy ubojowej tuczników prowadzi do wzrostu produkcji wieprzowiny o 2,5 proc. wobec 2008 r. do ok. 5,25 mln ton. W wyniku kryzysu finansowego, popyt krajowy na wieprzowinę zmalał. Wzrósł natomiast eksport wieprzowiny, głównie do krajów Europy Środkowo-Wschodniej (łącznie o ok. 30 proc.), w tym Polski.

Ograniczone są wysyłki mięsa wieprzowego do krajów trzecich. Zakazy importu wprowadzone przez Japonię i Koreę Płd., wysoka konkurencja cenowa i zmniejszony popyt na skutek kryzysu, limitują sprzedaż na Daleki Wschód. Zakupy niemieckiej wieprzowiny zwiększyła natomiast Rosja. W drugiej połowie 2009 r. przewiduje się dalszą ekspansję eksportu mięsa wieprzowego z Niemiec.

Sprzyjały będą temu niskie ceny tego gatunku mięsa, wyjątkowo słaby dolar amerykański będzie miał negatywny wpływ na sprzedaż z Niemiec. Na 2010 r. AMI przewiduje dalszy wzrost niemieckiego sektora wieprzowiny - liczba ubojów trzody wzrośnie prawdopodobnie o 3 proc. wobec br. do 57,7 mln szt.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH