Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys na rynku wieprzowiny uderza w producentów i przetwórców

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-05-2016, 18:14
Kryzys na rynku wieprzowiny uderza w producentów i przetwórców
Krzysztof Woźnica

Analitycy rynku od dłuższego czasu zadają sobie pytanie, gdzie jest dno cenowe, bo na dłuższą metę taka sytuacja, zarówno z punktu widzenia hodowców, zakładów ubojowych, jak i przetwórców, jest szkodliwa – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Krzysztof Woznica, prezes ZM Silesia.

Być może ten moment obicia następuje właśnie teraz, gdyż od dwóch tygodni ceny wieprzowiny znacząco wzrosły. Choć dopóki dla wieprzowiny z Unii Europejskiej nie otworzą się tzw. dalekowschodnie rynki eksportowe, raczej mało prawdopodobnym jest powrót do poziomu cen sprzed dwóch, trzech lat. - Potencjalne otwarcie się tych rynków z pewnością spowoduje gwałtowny wzrost cen wieprzowiny, co w krótkiej perspektywie czasowej będzie sporym problemem dla przetwórców, którzy nie zdołają przełożyć rosnących cen surowców na finalną cenę sprzedaży – mówi Krzysztof Woźnica.

Wskazuje, że historycznie niskie ceny wieprzowiny, z jakimi mamy do czynienia na rynku od dwóch lat, nie tylko dotknęły hodowców i ubojnie, ale również przetwórców. - Tanie elementy wieprzowe, jak schab, szynka, karczek czy łopatka stały się w jakimś stopniu substytutem niektórych wędlin. I tak dla przykładu można wskazać, że w okresach przedświątecznych część gospodarstw domowych kupuje większe niż zwykle ilości mięsa w celu jego przetworzenia we własnym zakresie tj. zamarynowania, upieczenia lub uwędzenia – mówi prezes ZM Silesia.

Dodaje, iż w ten sposób surowa szynka czy też schab stają się substytutem tradycyjnych szynek czy polędwic sprzedawanych w ladach wędliniarskich. Drugim przykładem jest sezon grillowy, gdzie relatywnie tani w zakupie karczek wypiera sprzedaż niektórych kiełbas grillowych, szczególnie tych tańszych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik Grabica 30-05-2016, 22:10:
Mnie dziwi tylko jedno ten Pan był prezesem dudy prezes który doprowadził do upadku firmy nadal pełni tę funkcję zmienił się właściciel a on dalej jest prezesem . A może właściciel wcale się nie zmienił ? skoro prezes ten sam
  • rolnik podlaski 30-05-2016, 15:05:
ten człowiek od dawna już nie wie co mówi
Dodaje, iż w ten sposób surowa szynka czy też schab stają się substytutem tradycyjnych szynek czy polędwic sprzedawanych w ladach wędliniarskich.
To wyroby mięsopodobne są substytutem mięsa, a kiełbasy mięsopodobne są substytutem wieprzowiny.
Jemu się wydaje że to on jest producentem mięsa. On jest producentem substytutów mięsa.
  • JĘDRZEJÓW 30-05-2016, 13:03:
Najbardziej szkodliwe dla producentów jest nieuczciwy odbiorca produktów WOŹNICA wielki ekspert złodziej pospolity nie zapłacił mi za 400 szt tuczników a takich jak ja jest kilkunastu TO PRAWDZIWE NIEBESPIECZEŃSTWO

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH