REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kryzys na rynku wieprzowiny uderza w producentów i przetwórców

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-05-2016, 18:14
Kryzys na rynku wieprzowiny uderza w producentów i przetwórców
Krzysztof Woźnica

Analitycy rynku od dłuższego czasu zadają sobie pytanie, gdzie jest dno cenowe, bo na dłuższą metę taka sytuacja, zarówno z punktu widzenia hodowców, zakładów ubojowych, jak i przetwórców, jest szkodliwa – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Krzysztof Woznica, prezes ZM Silesia.

REKLAMA

Być może ten moment obicia następuje właśnie teraz, gdyż od dwóch tygodni ceny wieprzowiny znacząco wzrosły. Choć dopóki dla wieprzowiny z Unii Europejskiej nie otworzą się tzw. dalekowschodnie rynki eksportowe, raczej mało prawdopodobnym jest powrót do poziomu cen sprzed dwóch, trzech lat. - Potencjalne otwarcie się tych rynków z pewnością spowoduje gwałtowny wzrost cen wieprzowiny, co w krótkiej perspektywie czasowej będzie sporym problemem dla przetwórców, którzy nie zdołają przełożyć rosnących cen surowców na finalną cenę sprzedaży – mówi Krzysztof Woźnica.

Wskazuje, że historycznie niskie ceny wieprzowiny, z jakimi mamy do czynienia na rynku od dwóch lat, nie tylko dotknęły hodowców i ubojnie, ale również przetwórców. - Tanie elementy wieprzowe, jak schab, szynka, karczek czy łopatka stały się w jakimś stopniu substytutem niektórych wędlin. I tak dla przykładu można wskazać, że w okresach przedświątecznych część gospodarstw domowych kupuje większe niż zwykle ilości mięsa w celu jego przetworzenia we własnym zakresie tj. zamarynowania, upieczenia lub uwędzenia – mówi prezes ZM Silesia.

Dodaje, iż w ten sposób surowa szynka czy też schab stają się substytutem tradycyjnych szynek czy polędwic sprzedawanych w ladach wędliniarskich. Drugim przykładem jest sezon grillowy, gdzie relatywnie tani w zakupie karczek wypiera sprzedaż niektórych kiełbas grillowych, szczególnie tych tańszych.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik Grabica 30-05-2016, 22:10:
Mnie dziwi tylko jedno ten Pan był prezesem dudy prezes który doprowadził do upadku firmy nadal pełni tę funkcję zmienił się właściciel a on dalej jest prezesem . A może właściciel wcale się nie zmienił ? skoro prezes ten sam
  • rolnik podlaski 30-05-2016, 15:05:
ten człowiek od dawna już nie wie co mówi
Dodaje, iż w ten sposób surowa szynka czy też schab stają się substytutem tradycyjnych szynek czy polędwic sprzedawanych w ladach wędliniarskich.
To wyroby mięsopodobne są substytutem mięsa, a kiełbasy mięsopodobne są substytutem wieprzowiny.
Jemu się wydaje że to on jest producentem mięsa. On jest producentem substytutów mięsa.
  • JĘDRZEJÓW 30-05-2016, 13:03:
Najbardziej szkodliwe dla producentów jest nieuczciwy odbiorca produktów WOŹNICA wielki ekspert złodziej pospolity nie zapłacił mi za 400 szt tuczników a takich jak ja jest kilkunastu TO PRAWDZIWE NIEBESPIECZEŃSTWO

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH