Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys we francuskim drobiarstwie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 11-07-2012, 14:41

Francja - największy producent drobiu w UE, doświadcza obecnie kryzysu w branży. W okresie od 1998 r. do 2011 r. francuska produkcja mięsa drobiu obniżyła się o 400 tys. ton (-20 proc.) - informuje FAMMU/FAPA na podst. World Poultry.

Niedawne bankructwo i reorganizacja największego krajowego producenta drobiu - grupy Doux świadczą o problemach francuskiego drobiarstwa.

Produkcja drobiu we Francji w 2011 r. wzrosła o 2,3 proc. do 1,86 mln ton, lecz nie była w stanie sprostać rosnącej konsumpcji krajowej. Na słabszą kondycję francuskiego sektora drobiarskiego wpływa m.in. niski poziom inwestycji w ostatnich 10 latach.

Fermy produkcyjne są stare, średni wiek to ponad 22 lata. Gospodarstwa i budynki inwentarskie są znacznie mniejsze niż wynoszą standardy u konkurentów z innych państw UE. Wpływa to na zdolność produkcyjną przetwórni, wiele z nich pracuje znacznie poniżej swoich zdolności przerobowych.

Francuski sektor drobiu ma również swoje mocne strony, należy do nich m.in. intensywna selekcja genetyczna ras.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH