Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia - pełny wywiad

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-08-2015, 15:37
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia - pełny wywiad
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. mat.pras.)

O zmieniającym się rynku wędlin, sprzedaży zagranicznej, specjalizacji oraz szansach i problemach polskiej branży mięsnej - rozmawiamy z Krzysztofem Woźnicą, prezesem Zakładów Mięsnych Silesia.

- W jakim stopniu Pana zdaniem organy państwowe powinny ingerować w procesy na rynku mięsa?

Jako zwolennik ekonomii klasycznej jestem zdania, że im mniejsza ingerencja organów państwowych w sektory gospodarki związane z produkcją dóbr konsumpcyjnych, tym przedsiębiorcy mają większą swobodę rozwoju. Z punktu widzenia przetwórstwa mięsnego nie widzimy działań rządu czy też innych jednostek państwowych, które miałyby w jakikolwiek sposób pomagać, czy też utrudniać działalność w naszym sektorze. I to należy ocenić, jako zjawisko pozytywne.

Oczywiście branża mięsna, która pracuje na bardzo niskich marżach, odczuwa podobnie jak przedsiębiorstwa z innych sektorów gospodarki, trudności związane z rosnącymi kosztami pracy i niemożnością skompensowania ich w cenie finalnego produktu. Pozytywnym zjawiskiem jest nasilenie działań służb państwowych wymierzonych w szarą strefę przetwórstwa mięsnego tj. małe i mikro zakłady, które wytwarzają produkty i wprowadzają je na rynek bez stosownych pozwoleń, nadzoru weterynaryjnego, nie zachowując wymaganych prawem standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności, czy też zafałszowując składy produktów.

Szara strefa w branży mięsnej jest ogromnym problemem, gdyż nosi szereg znamion nieuczciwej konkurencji. I tu liczymy na to, że służby państwowe z jeszcze większą determinacją będą dążyły do ograniczenia, a finalnie wyeliminowania tego zjawiska.

- Jak ocenia Pan obecną kondycję branży mięsnej?

Na podstawie danych zawartych w analizie branżowej Bisnode Polska widać, że odsetek zakładów mięsnych, które są w bardzo dobrej kondycji finansowej spadł o 35,3 proc. porównując styczeń 2014 do stycznia 2015 roku. Na ocenę kondycji finansowej zakładów mięsnych bezpośredni wpływ mają takie wskaźniki jak płynność, wysokość zadłużenia i rentowność. Dodatkowo Bisnode bierze pod uwagę zdolność finansową podmiotu, poziom zarejestrowanych, przeterminowanych płatności, zarejestrowane wnioski z sądów gospodarczych o upadłość lub postępowanie naprawcze, ogłoszenie upadłości, rozpoczęcie procesu likwidacji oraz negatywne sygnały prasowe.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Stefan 09-08-2015, 08:59:
Jakie działania wskazują na ograniczanie szarej strefy? Wręcz przeciwnie, wszelkie działania MRiRW w zakresie wspomagania MOL-i oraz sprzedaży bezpośredniej to jednoznaczne wzmocnienie oraz legalizacja szarej strefy.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH