REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia - pełny wywiad

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-08-2015, 15:37
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia - pełny wywiad
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. mat.pras.)

O zmieniającym się rynku wędlin, sprzedaży zagranicznej, specjalizacji oraz szansach i problemach polskiej branży mięsnej - rozmawiamy z Krzysztofem Woźnicą, prezesem Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMA

- W jakim stopniu Pana zdaniem organy państwowe powinny ingerować w procesy na rynku mięsa?

Jako zwolennik ekonomii klasycznej jestem zdania, że im mniejsza ingerencja organów państwowych w sektory gospodarki związane z produkcją dóbr konsumpcyjnych, tym przedsiębiorcy mają większą swobodę rozwoju. Z punktu widzenia przetwórstwa mięsnego nie widzimy działań rządu czy też innych jednostek państwowych, które miałyby w jakikolwiek sposób pomagać, czy też utrudniać działalność w naszym sektorze. I to należy ocenić, jako zjawisko pozytywne.

Oczywiście branża mięsna, która pracuje na bardzo niskich marżach, odczuwa podobnie jak przedsiębiorstwa z innych sektorów gospodarki, trudności związane z rosnącymi kosztami pracy i niemożnością skompensowania ich w cenie finalnego produktu. Pozytywnym zjawiskiem jest nasilenie działań służb państwowych wymierzonych w szarą strefę przetwórstwa mięsnego tj. małe i mikro zakłady, które wytwarzają produkty i wprowadzają je na rynek bez stosownych pozwoleń, nadzoru weterynaryjnego, nie zachowując wymaganych prawem standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności, czy też zafałszowując składy produktów.

Szara strefa w branży mięsnej jest ogromnym problemem, gdyż nosi szereg znamion nieuczciwej konkurencji. I tu liczymy na to, że służby państwowe z jeszcze większą determinacją będą dążyły do ograniczenia, a finalnie wyeliminowania tego zjawiska.

- Jak ocenia Pan obecną kondycję branży mięsnej?

Na podstawie danych zawartych w analizie branżowej Bisnode Polska widać, że odsetek zakładów mięsnych, które są w bardzo dobrej kondycji finansowej spadł o 35,3 proc. porównując styczeń 2014 do stycznia 2015 roku. Na ocenę kondycji finansowej zakładów mięsnych bezpośredni wpływ mają takie wskaźniki jak płynność, wysokość zadłużenia i rentowność. Dodatkowo Bisnode bierze pod uwagę zdolność finansową podmiotu, poziom zarejestrowanych, przeterminowanych płatności, zarejestrowane wnioski z sądów gospodarczych o upadłość lub postępowanie naprawcze, ogłoszenie upadłości, rozpoczęcie procesu likwidacji oraz negatywne sygnały prasowe.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Stefan 09-08-2015, 08:59:
Jakie działania wskazują na ograniczanie szarej strefy? Wręcz przeciwnie, wszelkie działania MRiRW w zakresie wspomagania MOL-i oraz sprzedaży bezpośredniej to jednoznaczne wzmocnienie oraz legalizacja szarej strefy.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH