Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kucharze już po raz drugi będą promować gęsinę w Pabianicach

  • Autor: portalspozywyczy.pl/PR
  • Data: 17-07-2017, 17:31
Kucharze już po raz drugi będą promować gęsinę w Pabianicach

19 sierpnia 2017 r. w Pabianicach odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Celem spotkania jest propagowanie gęsiny i promowanie młodych zdolnych kucharzy. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniać będą doświadczeni mistrzowie. Wydarzenie ma otwarty charakter: wszyscy chętni mogą obserwować konkursową rywalizację kucharzy, a przy okazji uzyskać informacje dot. gęsiny.

- Do konkursu zgłosili się kucharze z całej Polski, reprezentujący zarówno hotele, jak i restauracje. Cieszę się, że nasza inicjatywa spotkała się z takim zainteresowaniem branży i będziemy mogli wspólnie promować zalety gęsiny. Młodzi ludzie w bardzo kreatywny sposób potraktowali to mięso, a do konkursu podeszli niezwykle ambitnie. Uczestnicy skorzystali z możliwości wyboru dowolnego elementu gęsiej tuszki: przygotowali propozycje z udek, szyjek, piersi oraz podrobów. Co więcej,  dobrali także wyszukane i zaskakujące dodatki, nie zapomnieli przy tym o produktach sezonowych (takich jak agrest czy mirabelki). Konkurs zapowiada się więc naprawdę intrygująco! Już nie mogę się doczekać efektów pracy uczestników. Jury z pewnością będzie miało nie lada wyzwanie z ocenieniem konkursowych propozycji - mówi Wiesław Bober, który jest pomysłodawcą, a także organizatorem festiwalu „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Fundator i członek Klubu Szefów Kuchni zasiada również w Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Organizatorem wydarzenia jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober. W maju przyznano jej tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej roku 2017 w Polsce, została także nagrodzona Złotym Widelcem 2017 i Hermesem „Poradnika Restauratora” 2017.

Konkurs odbędzie się w Pabianicach, dnia 19 sierpnia br. Weźmie w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, każdy z nich będzie miał do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne wyposażone w profesjonalny sprzęt udostępniony przez sponsora strategicznego: firmę Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna.

Zadaniem duetów jest przygotowanie 9 porcji dania. Rezultaty pracy kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury, w którym zasiądą prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej. Obradom sędziów degustacyjnych przewodniczyć będzie Jerzy Pasikowski. Poza nim konkursowe dania ocenią: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Robert Sowa, Jean Bos, Kurt Scheller oraz Theofilos Vafidis. Jury techniczne tworzyć będą natomiast: Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański.
Jury degustacyjne przyzna noty za smak potrawy i jej prezentację, rolą sędziów technicznych będzie ocena Mise en place (profesjonalnej praktyki kucharskiej) oraz przygotowania zawodowego.
Konkurs poprowadzą Adam Gessler i Artur Moroz, a konferansjerem uroczystej gali wręczenia nagród będzie Anna Popek. Na najlepszych czekają puchary, dyplomy i specjalne nagrody.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.