Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kumpiak jak szynka parmeńska

  • Autor: PAP/Metro
  • Data: 09-12-2011, 11:10

Na Janowszczyznie koło Sokółki powstaje kumpiak, czyli szynka, przypominająca w smaku słynną włoską szynkę parmeńską. Kumpiak został wskrzeszony przez Jana Ancypo według starych receptur - informuje "Metro".

Roczna produkcja to około 200-300 serów i kilkadziesiąt kumpiaków. Są głównie atrakcją na targach krajowych i zagranicznych. Odwiedzający Podlasie mogą zostać nimi tylko poczęstowani.

Niestety nie można jej sprzedawać w miejsowym gospodarstwie agroturystycznym. .

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bogusław Barański 11-12-2011, 10:26:
Temat wart rozwinięcia. Zapraszam do kontaktu poprzez www.agromedes.pl
  • regionalnesmaki 11-12-2011, 09:16:
Bardzo dziękuje, że Pan to napisał, bo pisze Pan dokładnie o tym, co ja już zauważyłem pewien czas temu. Problemem do rozwoju całego sektora i promocji Polski, polskich regionów, miejscowości czy kuchni, za pomocą produktów regionalnych i tradycyjnych, tak jak robią to od dziesięcioleci Włosi lub Francuzi, jest właśnie polska mentalność. Nie tylko wśród producentów, nieufnych wobec współdziałania i tworzenia grup producenckich ale także wśród urzędników. Warto przypomnieć sobie jak to wyglądało w czasach II RP, gdy Ukraińcy, Białorusini, Niemcy tworzyli spółdzielnie, konsorcja producenckie, banki spółdzielcze, a Polacy byli w ogonie tych procesów.
Myślę, że kluczem do sukcesu jest jednak mozolna edukacja i pokazywanie wzorów z takich krajów jak Włochy, Francja, Szwajcaria czy niektóre regiony Niemiec, głównie Bawaria. Ja załąłem się produktami lokalnymi, na razie w ramach rozszerzenia działalności i zainteresowań kulinarnych, głównie z tego powodu, że Polska ma pod tym względem podobny potencjał jak czołowe światowe potęgi kulinarne, których kuchnie są powszechnie popularne i których produkty są uważane za produkty wysokiej klasy, tak jak Pan wspomniał, z sektora "premium". Jeśli Francja, Włochy, Szwajcaria czy Belgia, zbudowały swoją markę jako producenci dobrej żywności, na produktach lokalnych i tradycyjnych, to dlaczego to ma nie nastąpić w Polsce, gdzie jest wspaniała tradycja i wspaniałe możliwości rozwoju.
Warto zauważyć, że tacy Chińczycy, Indusi czy Latynosi nie śpią i sami się ostro wzięli za rozwój tego sektora, bazując na wzorach francuskich lub włoskich. Konkurencja na świecie jest więc spora.
  • Bogusław Barański 11-12-2011, 08:01:
Chcę się odnieść do poniższej wypowiedzi. Widać, że osoba która pisze, wie o czym mówi, jeśli chodzi o konieczne warunki sukcesu w produktach regionalnych, tradycyjnych, premium.
Jednak wg mnie idea założenia konsorcjum w układzie regionalnym i rozpoczęcie produkcji, profesjonalnej promocji na większą skalę (tak jak to zrobili np. producenci Szynki Parmeńskiej we Włoszech) jest to prawdopodobnie w polskich realiach utopia. To temat praktycznie nie do zrealizowania, bo przede wszystkim nie ma wśród producentów ducha integracji działań. Nie ma też gotowości do wykładania własnych środków na mgliste ich zdaniem cele. Nie ma też wbrew pozorom przychylności władz lokalnych i różnych ośrodków wsparcia. Nawet Ministerstwo Rolnictwa więcej deklaruje, niż rzeczywiście wspiera realne próby tworzenia takich regionalnych konsorcjów grup producentów żywności. Środki unijne lub krajowe są, ale najczęściej preferewane są działania udawane, a nie te rzeczywiste. Takie jest moje dotychczasowe doświadczenie.W tym - z Podlasiem.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH