Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kupując tanie mięso ryzykujemy, że później więcej zapłacimy za leki

  • Autor: portalspozywyczy.pl
  • Data: 20-07-2017, 16:10
Kupując tanie mięso ryzykujemy, że później więcej zapłacimy za leki
Dr hab. inż., prof. nadzw. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, fot. mat. pras.

- Musimy być świadomi, że produkt sprzedawany w bardzo niskiej cenie nie może być wysokiej jakości. A jeżeli taka cena obowiązuje w ramach "codziennej promocji" oznacza to, że jakość nie jest w danym produkcie cechą nadrzędną - mówiła prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas szkolenia "Ekspert sprzedaży wołowiny wysokiej jakości QMP" zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Podczas swojego wystąpienia prof. Wierzbicka podkreśliła, że w XXI wieku mamy do czynienia z całkowitą zmianą postrzegania żywności w porównaniu do wieku XX.

- W latach 50. potrzebowaliśmy bardzo dużo energii. Dominowała żywność wysokokaloryczna, im tłusta, tym lepsza. Lata 90. to z kolei silny rozkwit technologii urozmaicających konsumentowi wybór. Dziś musimy być świadomi, że jeżeli coś jest w bardzo niskiej cenie to bardzo rzadko zdarza się żeby był to produkt wysokiej jakości. Jeżeli niska cena produktu wynika z "codziennej promocji", oznacza to, że jakość nie jest w danym produkcie cechą nadrzędną - dodała.

Przedstawicielka SGGW podała przykład parówek z różnych przedziałów cenowych, które zdecydowanie różnią się od siebie składem, a w konsekwencji oddziaływaniem na zdrowie konsumenta.

- Mamy parówki po 6,90-7,90 zł, które możemy spożywać co jakiś czas i nic nam się nie stanie. Ale nie są to parówki równe tym za 19,99, czy 24,99 zł. Czym się różnią? Te w niższej cenie mają niewielki wsad mięsny stanowiący ok. 10 procent. 60 proc. to emulsja skórkowo-tłuszczowa, a pozostałe 30 proc. woda, sól, fosforany i substancje stabilizujące dodawane po to, żeby przy obróbce termicznej woda z parówki nie odparowała i konsumentowi nie pozostała do zjedzenia jedna dziesiąta całej parówki. Tego rodzaju produkty są bezpieczne, ale nie możemy powiedzieć, że są wysokojakościowe. Droższe parówki mają inny skład: 90 proc. wkładu mięsnego oraz 10 proc. wody koniecznej z punktu widzenia technologicznego. Możemy kupić parówki tańsze albo droższe, to kwestia wyboru. Tak samo jest z mięsem. Można zawsze spożywać drób, wydając niską kwotę na wyżywienie, a można zadać sobie pytanie co ja z tego drobiu będę mieć - dodała.

Podsumowując, prof. Wierzbicka podkreśliła, że konsument musi mieć świadomość, że w przyrodzie nie ma nic za darmo.

- Nie ma zakładu produkującego żywność, który cały czas będzie nam dawał promocję. Każdy producent, nawet w ramach bardzo niskiej ceny, musi tak zbudować swoje ceny składowe żeby nie zbankrutować. Na rynku dostępne są parówki zawierające 6 proc. wsadu mięsnego i sprzedają się świetnie. Są smaczne, bo są słone i tłuste. Są też tanie, dzięki czemu wszystkie osoby, które zwracają uwagę na cenę chętnie je nabywają. Zakład, w którym powstają, zwiększył produkcję z początkowych 10 ton do 200 ton na dobę. Byłam w tym zakładzie, więc wiem. Natomiast w przyrodzie nie ma nic za darmo. Jeśli mniej płacimy za żywność to więcej zapłacimy później za leki - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 723) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.