Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kurczaki w skupie będą tańsze niż przed rokiem

  • Autor: PAP
  • Data: 27-01-2014, 16:14

W pierwszej połowie 2014 r. ceny skupu kurczaków będą o 5-10 proc. niższe niż rok wcześniej. W marcu kurczaki mogą kosztować 3,6-3,8 zł za kg, a w czerwcu podrożeją o 10-20 groszy za kg - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego.

Spadek cen brojlerów będzie spowodowany wzrostem ich produkcji w kraju i za granicą. Ponadto eksperci przewidują, że do obniżenia cen kurczaków przyczyni się obniżenie cen trzody chlewnej i bydła.

Według resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2014 r. cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 3,55 zł/kg i była o 15 proc. niższa od średniej z lipca 2013 r. i o 6 proc. niższa niż przed rokiem. Cena skupu indyków wynosiła 5,67 zł/kg, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.

W 2013 r. produkcja drobiu rosła wolniej niż w 2012 r., do czego przyczyniła się przede wszystkim słabsza koniunktura za granicą i w kraju - oceniają analitycy. Szacuje się, że produkcja żywca drobiowego w 2013 r. wyniosła około 2,4 mln ton, wobec 2,3 mln ton w 2012 r. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w pierwszym półroczu tego roku produkcja drobiu będzie o ok. 7 proc. większa niż w tym samym czasie 2013 r.

W 2013 r. wzrósł eksport drobiu. Według obliczeń analityków ARR w ciągu jedenastu miesięcy ub.r. z kraju wyeksportowano 643 tys. ton drobiu, o 9 proc. więcej niż przed rokiem. Wolniejsze tempo wzrostu eksportu w 2013 r. jest wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie, w tym w UE.

W całym 2013 r. eksport drobiu wyniósł ponad 700 tys. ton i był o około 10 proc. większy niż w 2012 r. Eksperci przewidują, że w 2014 r. eksport wzrośnie o ok. 11 proc. Taki wzrost będzie możliwy dzięki konkurencyjnej cenie polskiego drobiu i rosnącemu spożyciu tego mięsa.

W 2013 r. przeciętny Polak zjadł 27 kg mięsa drobiowego, o 3 proc. więcej niż rok wcześniej. W ocenie IERiGŻ, drób był znacznie tańszy od wołowiny i wieprzowiny. Eksperci przewidują, że w 2014 r. spożycie drobiu wzrośnie o 2 proc. do 27,5 kg na mieszkańca.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH