Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kury nioski nadal w nieulepszonych klatkach

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 21-06-2011, 10:51
Kury nioski nadal w nieulepszonych klatkach

W ubiegłym roku nadal prawie jedna trzecia kur niosek w UE utrzymywana była w nieulepszonych klatkach - informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska (KE) opublikowała dane z dużego corocznego badania systemów utrzymania kur niosek w krajach Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2010 roku nadal duża część kur utrzymywana była w nieulepszonych klatach starego typu.

Przeciętna liczba kur utrzymywanych w tym systemie wynosiła prawie 163 mln sztuk. To prawie jedna trzecia wszystkich utrzymywanych w Unii kur niosek, których liczba szacowana była na około 509 mln sztuk.

Jednak w czterech krajach Wspólnoty w ubiegłym roku nie stosowano już w ogóle nieulepszonych klatek - były to: Austria, Luksemburg, Niemcy i Szwecja. Jak wynika z danych KE w kolejnych siedmiu krajach, stan zaawansowania w wymianie klatek był znaczny, gdyż ponad 60 proc. kur utrzymywanych w systemach bateryjnych, żyło w klatkach nowego typu. Były to jednak kraje o stosunkowo niewielkim znaczeniu dla unijnej produkcji jaj. W kolejności od największego udziału pogłowia w ulepszonych klatkach były to: Łotwa, Węgry, Finlandia, Rumunia, Litwa, Dania i Malta.

Na drugim końcu skali znajdują się kraje takie jak: Grecja, Holandia, Belgia, Hiszpania i Irlandia. Udział kur w klatkach ulepszonych w ogólnej liczbie kur utrzymywanych w klatkach był w tych krajach mniejszy niż 20 proc. Według KE w ubiegłym roku w Polsce na ogólną liczbę prawie 30 mln kur niosek utrzymywanych w systemach bateryjnych, 7,6 mln kur niosek (26 proc.) utrzymywane było w klatkach nowego typu.

Warto także podkreślić, że są kraje, w których w produkcji jaj przeważają zdecydowanie tzw. systemy alternatywne, tj. chów ściółkowy, chów z wolnym wybiegiem i chów ekologiczny. I tak w Luksemburgu, Austrii i w Niemczech w systemach alternatywnych było przetrzymywane ponad 80 proc. całego pogłowia kur niosek. Duży udział przekraczający 50 proc. odnotowano również w Szwecji, Holandii i Wielkiej Brytanii. Według danych KE w Polsce zaledwie 9 proc. kur utrzymywane było w takich systemach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH