Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łączenie mięsa z białkiem roślinnym - nowy trend na rynku

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / FoodNavigator.com
  • Data: 14-07-2017, 15:37
Łączenie mięsa z białkiem roślinnym - nowy trend na rynku
fot. shutterstock.com

Czy przyszłością zrównoważonego jedzenia może być mieszanka białek roślinnych i mięsnych? Portal FoodNavigator.com postanowił zapytać o to trzech ekspertów. Okazało się, że nawet jeśli ten trend nie zrewolucjonizuje globalnego rynku spożywczego, to może okazać się ciekawym zjawiskiem, który wzbogaci ofertę sektora FMCG i HoReCa.

- Łączenie mięsa z białkiem roślinnym to ciekawy i do tej pory niewykorzystany jeszcze trend – przyznał Austin Lowder z DuPont Taste i Nutrition. Jego zdaniem, mieszanie protein mięsnych i roślinnych byłyby dobrym sposobem na zwiększenie trwałości mięsa. Poza tym – mając na uwadze, że rynek mięsa wykorzystywanego do produkcji hamburgerów w Stanach Zjednoczonych wart jest około 13 mld dol., to zastąpienie 10% jego ilości na przykład białkiem sojowym, znacznie zmniejszyłoby emisję CO2. Co więcej, testy analizy sensorycznej przeprowadzone przez firmę DuPont sugerują, że częściowo zastępując 10-20% mięsa białkiem roślinnym wpływa na poprawę soczystości hamburgerów. Zdaniem Austina Lowdera, konsumenci są „głodni wrażeń” w postaci nowych źródeł białka!

W opinii ekspertów firmy Mintel, łącznie mięsa z białkiem roślinnym to ciekawy trend, jednak, aby wprowadzić takie rozwiązania na masowy rynek, trzeba wytłumaczyć konsumentom, jakie to może przynieść korzyści. Konsumenci muszą wiedzieć, jakie dodatkowe wartości uzyskują spożywając dany produkt.

Według Steve'a Waltona, prezesa Health Focus International, mieszanki roślinno-mięsne zyskują popularność ponieważ konsumenci szukają bardziej pozytywnych doświadczeń związanych z jedzeniem - czy to ze względu na zdrowie, czy ochronę środowiska. Uważa on także, że ​​zainteresowanie białkami roślinnymi napędza moda i zalecenia dotyczące spożywania coraz większej ilości owoców i warzyw oraz trendami związanymi z byciem fit.

Zdaniem ekspertów, trend ten ma szanse na uzyskanie popularności także dlatego, że firmy technologiczne inwestują coraz więcej środków na badania nad nowymi źródłami białka i coraz szersze wykorzystywania roślin w zastępowaniu wielu składników żywności. Wspiera ich w tym rolnictwo, które chętnie wchodzi w nisze i prowadzi uprawy coraz to ciekawszych roślin.

Jak wynika z obserwacji portalspozywczy.pl, tren łączenia mięsa z białkami roślinnymi wydaje się także być perspektywicznym w Polsce. Nie ma jeszcze szczegółowych danych dotyczących ilości wegetarian w Polsce. Dostępne dane mówią, że może ich być około trzech milionów. Natomiast zdecydowanie rośnie liczna osób na diecie semiwegetariańskiej / fleksitariańśkiej, czyli ograniczającej spożycie mięsa. Jej wybór spowodowany jest często po prostu chęcią zadbania o swoje zdrowie i samopoczucie, ale także niepewnością co do pochodzenia mięsa, a także licznymi głosami, że mięso faszerowane jest antybiotykami.

Tym trendom skłaniają się już producenci wędlin obecni na polskim rynku, którzy testują nowe produkty będące zamiennikami tradycyjnych mięsnych przysmaków. A może właśnie połączenie składników mięsnych z białkami roślinnymi miałoby sens?

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Franciszek 27-07-2017, 09:54:


produkty przemysłu mięsnego, Procesy technologiczne produkcji wędlin, produkcja wędlinDo produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące
Tak się produkuje od 27 lat.Setki ton białek sojowych.
  • Czytelnik 16-07-2017, 13:22:
całkowita bzdura wymyślona przed rzeźników dla przetrwania w społeczeństwie odchodzącym od mięsa

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH