Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Liczba producentów w branży mięsnej może skurczy się o 20 proc.

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 07-04-2014, 08:48
Liczba producentów w branży mięsnej może skurczy się o 20 proc.
Producenci mięsa liczą straty z powodu embarga

Branża mięsna ocenia, że skutki embarga na eksport mięsa wieprzowego i przetworów do Rosji, które zaczyna obowiązywać od dziś, mogą być dramatyczne, bo trudno będzie znaleźć rynki zbytu, które zastąpiłyby ten bardzo znaczący kierunek. Świńskie embargo to potężne uderzenie w sektor, którego rynek zbytu został w ubiegłym roku mocno ograniczony z powodu wprowadzenia zakazu uboju rytualnego - informuje DGP.

Producenci mięsa domagają się pilnego rozwiązania problemu, zwłaszcza, że liczba rynków, na których istnieje możliwość sprzedaży polskiego mięsa i wyrobów, znacząco się skurczyła. Obecnie działa u nas ok. 2000 zakładów, z których 100 jest aktywnych na zagranicznych rynkach.

Jakinformuje DGP producenci z krajów UE ciągle mają możliwość eksportowania do Rosji czy na inne rynki dla nas zamknięte. Istnieje zagrożenie, że także dotychczasowy polski eksport na teren UE może zostać ograniczony. - Federacja Rosyjska zagroziła w piątek, że unijni producenci, którzy będą kupowali surowiec w Polsce, stracą możliwość eksportu na jej teren - informuje Witold Choiński.

Krajowy rynek nie jest w stanie przyjąć więcej mięsa wieprzowego. Jego spożycie spada. W 2013 r. wyniosło 38 kg na osobę, czyli o 2 kg mniej niż w 2012 r. Produkcja utrzymuje się na podobnym poziomie. W 2013 r. wyniosła 1,5 mln ton. Branża obawia się wojny cenowej.

Na ograniczaniu produkcji ucierpią rolnicy. Dziś produkcja trzody chlewnej jest na najniższym poziomie od 40 lat. Oscyluje w okolicy 11 mln sztuk rocznie. Eksperci szacują, że ograniczony popyt może spowodować, że spośród 350 tys. gospodarstw specjalizujących się w hodowli świń do końca roku 20 proc. będzie musiało zmienić profil działania. Spadek pogłowia powinien z czasem nieco ustabilizować ceny na rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • CS 07-04-2014, 11:02:
Skoro Unia ma nas w głębokim poważaniu, to może należałoby wprowadzić zakaz importu mięsa wieprzowego z Unii do Polski. Pogłowie mamy wystarczającę aby wykarmić Polaków.
  • Polka 07-04-2014, 10:50:
I bardzo dobrze,po co hodować tyle zwierząt,zabijać je a potem wyrzucać do smietnika bo wszędzie pełno tego mięsa ,półki uginaja się od tego,wiadomo że istnieje nadprodukcja tylko nikt z tym nic n ie robi..............

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH