Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Limeko: Rynek drobiu ekologicznego musi być rozproszony

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 18-05-2017, 10:28
Limeko: Rynek drobiu ekologicznego musi być rozproszony
fot. shutterstock

- Klienci szukają produktów wysokiej jakości i przetwórcy również to dostrzegają. Chcąc się czymś wyróżnić, będą musieli zająć się produkcja ekologiczną. Uważam że podaż wpłynie na wzrost popytu i zadziała na korzyść wszystkich. Musimy być cierpliwi i wytrwale pracować - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Rzemiński z firmy Limeko.

Tomasz Rzemiński przyznaje, że, choć perspektywy rozwoju dla rynku drobiu ekologicznego są bardzo dobre, producenci działający w tym obszarze stykają się z szeregiem trudności.

- Hodowca drobiu konwencjonalnego ma fermę, na której hoduje 20 tys. sztuk brojlera kurzego. Jeżeli cena na żywiec, czego jeszcze nie wie przed wstawieniem piskląt, jest ok to hodowca zarobi kwotę x. Jeżeli ten sam producent zainwestuje w adaptacje kurnika, posiada teren pod wybiegi i wstawi stado 4800 kurczaków ekologicznych zarobi kwotę x. Niby to samo ale cena jest stała. Czy warto wchodzić w coś nowego coś na czym się nie zna i czego musi uczyć się od nowa? Trudna decyzja - dodaje.

Przedstawiciel Limeko zauważa, że kolejną barierą rozwoju produkcji drobiu ekologicznego jest słabość zaplecza okołoprodukcyjnego.

- Brak dostawców pasz. Brak dostawców piskląt. To wszystko wpływa zniechęcająco na potencjalnych producentów. Paszę musimy kupować w euro, a kurczaki sprzedawać w złotówkach. Kolejną barierą, z którą staramy się uporać jest...główna zaleta, czyli brak masowości. Jedno gospodarstwo nie jest w stanie być znaczącym dostawca surowca do ubojni czy później przetwórcy. Jest więc mało prawdopodobne, by znalazł się jeden lider, który pociągnie mocno w górę cały rynek drobiu ekologicznego. Ruch musi być oddolny i rozproszony, co jest jego ogromną zaletą, bo po prostu będzie bardziej sprawiedliwy dla producentów i klientów. Oczywiście, na późniejszym etapie musza się znaleźć firmy, które to wszystko zepną razem. Chcemy być znaczącym producentem drobiu ekologicznego, ale także partnerem dla innych producentów, którzy zechcą z nami współpracować. Nie boimy się także zdrowej konkurencji - przyznaje.

Gospodarstwo hodowlane Limeko s.c. znajduje się w miejscowości Młynne koło Limanowej i zajmuje się hodowlą drobiu ekologicznego, w szczególności brojlerów kurzych z przeznaczeniem na ubój. Projekt zakładał stworzenie spójnego łańcucha dostaw do odbiorców hurtowych i detalicznych. Firma kontroluje produkcję ekologicznego mięsa drobiowego od momentu doboru piskląt po gotowy zapakowany i dostarczony do punktu sprzedaży produkt. W ofercie firmy znajduje się ok. 30 produktów z kurczaka i indyka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH