Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Limeko: Rynek drobiu ekologicznego wciąż jest w powijakach

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 08-05-2017, 09:51
Limeko: Rynek drobiu ekologicznego wciąż jest w powijakach
W ofercie Limeko znajduje się ok. 30 produktów z mięsa kurczaka i indyka, fot. Limeko

- Mocno rośnie liczba małych klientów, którzy szukają nowej jakości. Często cena jest zaporą nie do pokonania, zwłaszcza że zawsze jest porównywana do cen drobiu konwencjonalnego, które bywają śmiesznie niskie. Klienci nie maja często problemów z zapłata za dobrej jakości mięso wysokiej ceny, o ile cena jego konwencjonalnej wersji też nie jest niska - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Rzemiński z firmy Limeko.

Tomasz Rzemiński przyznaje, że rynek drobiu ekologicznego w Polsce wciąż jest w powijakach.

- Sprzedaż w naszej firmie dynamicznie rośnie, co wciąż wymusza na nas ciągłe inwestycje. Jednak biorąc pod uwagę, że jesteśmy prawdopodobnie największym w Polsce producentem ekologicznego mięsa drobiowego to rynek zbytu jest naprawdę mały - dodaje.

Przedstawiciel Limeko przyznaje, że mocno rośnie liczba małych klientów którzy szukają nowej jakości, ale często zaporą nie do pokonania jest cena.

- Zawsze jest porównywana do cen drobiu konwencjonalnego, które bywają śmiesznie niskie. Klienci nie maja często problemów z zapłata za dobrej jakości mięso wysokiej ceny o ile cena jego konwencjonalnej wersji też nie jest niska. Nie pomagają również często publikacje w mediach które próbują na przekór udowodnić, że ekologiczne niczym się nie różni od konwencjonalnego, a klienci powinni być sprytniejsi i nie dać się oszukiwać. Klienci jednak nie są naiwni i wolą się przekonać na własnej skórze - dodaje.

W ocenie Rzemińskiego moda na żywność eko nie jest chwilowa, a stały stabilny wzrost i długoletni trend w innych krajach pozwala ufać, że nie ma powodu do tego by w Polsce rozwój tego rynku miał potoczyć się inaczej niż np. w Francji, Niemczech, Włoszech itd.

- Konwencjonalna produkcja żywności, jej wysoka wydajność, walka o cenę i wygląd poszły za daleko. Nie ma powrotu do dawnych metod produkcji i własnie rolnictwo ekologiczne jest alternatywą. Oczywiście dla klientów których na to stać - dodaje.

Przedstawiciel Limeko dodaje, że wielką szansą dla producentów drobiu ekologicznego są przetwórcy mięsa, którzy coraz częściej badają możliwości wprowadzenia nowych produktów eko.

- Do zaspokojenia potrzeb średniej wielkości zakładu mięsnego potrzeba kilku ferm. Dlatego my jako producenci drobiu ekologicznego tez musimy jeszcze sporo zainwestować i włożyć wysiłku w rozwój - dodaje.

Gospodarstwo hodowlane Limeko s.c. znajduje się w miejscowości Młynne koło Limanowej i zajmuje się hodowlą drobiu ekologicznego, w szczególności brojlerów kurzych z przeznaczeniem na ubój. Projekt zakładał stworzenie spójnego łańcucha dostaw do odbiorców hurtowych i detalicznych. Firma kontroluje produkcję ekologicznego mięsa drobiowego od momentu doboru piskląt po gotowy zapakowany i dostarczony do punktu sprzedaży produkt. W ofercie firmy znajduje się ok. 30 produktów z kurczaka i indyka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH