Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubelski sejmik chce uchylenia obostrzeń ws. zagrożenia ASF

  • Autor: PAP
  • Data: 24-02-2014, 19:10

Radni sejmiku województwa lubelskiego chcą uchylenia rozporządzenia wojewody ws. afrykańskiego pomoru świń (ASF) zakazującego wywozu świń poza teren dwóch powiatów - bialskiego i włodawskiego. Ich zdaniem wydano je pochopnie i zbyt mocno uderzają one w hodowców.

Świnie hodowane w powiatach bialskim i włodawskim, które zostały uznane za obszar zagrożony ASF, mogą być ubijane tylko na tym terenie, a trasy transportu zwierząt do ubojni muszą być uzgodnione z lekarzem weterynarii. Mięso świń będzie mogło być wywożone poza obszar zagrożony dopiero po przetworzeniu go w temperaturze co najmniej 80 stopni C. i odpowiednim oznakowaniu.

Na poniedziałkowej sesji sejmiku województwa lubelskiego radni przyjęli stanowisko, w którym zwracają się do wojewody o uchylenie wydanego rozporządzenia. "Stanowczo sprzeciwiamy się zbyt pochopnemu, naszym zdaniem, wydaniu wyżej wymienionego rozporządzenia, wobec braku wystarczających przesłanek" - głosi stanowisko sejmiku.

Radni podkreślają, że dotychczas nie stwierdzono choroby afrykańskiego pomoru świń w stadach w Polsce, a wprowadzone restrykcje mogą przynieść dotkliwe konsekwencje ekonomiczne.

Zakaz wywozu świń - mówili radni dziennikarzom - powoduje, że tamtejsi hodowcy nie mogą realizować umów z zakładami mięsnymi zlokalizowanymi poza wyznaczonymi powiatami. Według radnych na terenie obu powiatów funkcjonuje jedna ubojnia, która nie będzie w stanie dokonać uboju wszystkich tuczników. Tylko w powiecie bialskim rolnicy mają obecnie 144 tys. świń.

"Rolnicy muszą utrzymywać te stada. Chcemy zwrócić uwagę na to, że oni są dzisiaj bezradni. Zostali pozostawieni sami sobie" - powiedział radny Andrzej Romańczuk.

Wicemarszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski powiedział, że cena żywca w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadła z 5,2 zł do 2,3 zł za kg. "Ze strefy zakażonej w ogóle nie ma odbioru, więc trudno mówić o jakiejkolwiek cenie. To może prowokować desperackie kroki tych hodowców" - dodał.

Straty przynosi też zapis o konieczności doprowadzania mięsa do temperatury 80 stopni C. "To w zdecydowany sposób ogranicza jego wartość technologiczną, nadaje się tylko na konserwy. To ogranicza rentowność przerobu takiego mięsa" - zaznaczył wicemarszałek.

Zdaniem Sosnowskiego przed wydaniem takiej decyzji należało sprawdzić, czy istnieją możliwości przerobu tuczników w obszarze zagrożonym. "A jeśli nie, to należało stworzyć specjalny korytarz i nadzorowany transport do innych ubojni, poza tym obszarem" - powiedział.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lubliniak 25-02-2014, 09:05:
a wicemarszałek sejmiku to gdzie ma fermę świń?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH