Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mączka mięsno-kostna masowo stosowana w polskich hodowlach

  • Autor: portalspozywczy.pl / Onet.pl
  • Data: 10-09-2013, 14:13

Zwierzęta hodowlane w Polsce są masowo karmione zakazaną mączką mięsno-kostną, czyli spalonymi szczątkami zwierząt – to ustalenia dziennikarskiego śledztwa "Uwagi!" TVN.

Zakaz mieszania pasz z mączkami mięso-kostnymi wprowadzono w UE w 2001 roku, po epidemii tzw. choroby szalonych krów. Jednak po przeprowadzeniu serii badań i analiz, okazało się, że nie stanowią one zagrożenia. W ocenie branży mięsnej, tworzenie atmosfery strachu wokół mączek mięsno-kostnych to czysty populizm.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • miastowy 12-09-2013, 07:20:
zapomniano dodac iz maczki miesno kostne sa uzywane jako dodatek do pasz na calyn swiecie !!strawnosc 98% soi po przetworzeniu 70% jak widac roznica ogromna wiec jak chodowca polski czy europejski ma konkurowac z chodowca amerykanskim czy brazylijskim nie mowiac juz o ukrainie czy rosji!!!ludzi ktorzy wprowadzili zakaz skarmiania powinno sie postawic przed sadem za szkodzenie gospodarce narodowej!a nie gnebic i napuszczac na chodowcow policje cenikow cbs i bog wie kogo lepiej sypac do pasz maczki niz watpliwa jakosciowo soje z randapem .
  • adan 11-09-2013, 15:51:
To już kolejna "rewelacja" słabiusieńkich dziennikarzy TVN-u,byle tylko podtrzymać u konsumentów, a może przede wszystkim u zagranicznych odbiorców polskich produktów rolno-spożywczych wrażenie totalnego bałaganu w procesie produkcji żywności,a szczególnie drobiu.Te dziennikarskie pióra są być może przedłużeniem rąk tych, którym bardzo przeszkadza dynamiczny rozwój i fakt przejmowania pierwszego miejsca w Europie w produkcji mięsa drobiowego?!
  • agromarek 11-09-2013, 11:45:
Mączki mięsne i mięsno-kostne są stosowane we wszystkich polskich fermach i hodowli. Te gospodarstwa,które nie stosowały mączek już nie istnieją. Przegrały nieuczciwą walkę konkurencyjną w ostatnich latach. Utworzyły się bowiem grupy interesu łącznie z lekarzami weterynarii , które utrwalają tę patologiczną sytuację. Jeśli różnica w cenie na jednym transporcie samochodowym pomiędzy śrutą sojową a mączką jest rzędu 20-30 tysięcy złotych to zysk wystarczy na opłacenie wszystkich kontrolujących.Ponadto istnieje obowiązek uprzedzenia o kontroli oraz obecności właściciela więc jest wystarczająco dużo czasu aby zatrzeć ślady. Sytuacja jest utrwalona i nie widać możliwości zmiany. To są za duże pieniądze i za dużo osób jest związanych z tym pożal się Boże biznesem

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH