Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małe zakłady mięsne inwestują w ERP

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2015, 12:31
Małe zakłady mięsne inwestują w ERP
(fot. materiały prasowe)

Dzięki coraz większej dostępności systemów ERP, uwzględniających potrzeby małych i średnich przedsiębiorstw oraz branżową specyfikę, niewielkie zakłady mięsne mogą się rozwijać i z powodzeniem konkurować na rynku.

W ostatnich latach spożycie mięsa spada. W 2013 r. statystyczny Polak zjadł 68,1 kg mięsa, o 9,5 kg mniej niż w roku 2007. Zmienia się także struktura spożycia - jemy coraz więcej mięsa drobiowego, natomiast znacznie mniej niż kilka lat temu wołowiny i wieprzowiny. Rynek wędlin także stale się przeobraża i reaguje na zmieniającą się sytuację gospodarczą w kraju. Mimo to przemysł mięsny stanowi największy i wciąż mocno rozdrobniony sektor w branży spożywczej w Polsce.

Na rynku, obok dużych koncernów, konkuruje wiele małych, rodzinnych przedsiębiorstw. Firmy te również muszą sprostać wysokim wymaganiom jakościowym stawianym przez klientów, a także rygorystycznym regulacjom dotyczącym produkcji żywności, przede wszystkim wymogom HACCP (analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i SSOP (codzienne procedury sanityzacyjne). Każdy proces w przedsiębiorstwie z branży mięsnej - począwszy od przyjęcia i sklasyfikowania mięsa pod kątem ilości i jakości, poprzez ważenie i produkcję, aż po finalne pakowanie, etykietowanie i sprzedaż gotowego produktu - podlega stałej kontroli.

Niewielkie masarnie, aby utrzymać się na konkurencyjnym rynku, potrzebują silnego wsparcia. Coraz więcej z nich w celu redukcji kosztów i zwiększenia efektywności sięga po rozwiązania, które wcześniej były dostępne tylko dla wielkich graczy, czyli nowoczesne systemy wspomagające zarządzanie.

Zakład Masarski Różycki Wilkowski z siedzibą w Miedznie w województwie kujawsko-pomorskim od niedawna wykorzystuje system ERP Navireo polskiej firmy InsERT. Przedsiębiorstwo zainwestowało również w nowoczesną bazę produkcyjną ze sprawnie działającą infrastrukturą chłodniczą oraz własny transport chłodniczy, gwarantujący optymalne warunki dystrybucji towarów.

- Szybko przekonaliśmy się, że wdrożenie ERP było trafioną biznesowo decyzją - mówi Katarzyna Dygulska, kierownik i koordynator ds. HCCP w Zakładzie Masarskim Różycki Wilkowski. Wdrożenie systemu w krótkim czasie przełożyło się na efekty ekonomiczne. Pozwoliło usprawnić mechanizmy kontrolowania bieżącej działalności, obieg dokumentów i dokumentację prowadzonych projektów produkcyjnych oraz zwiększyć wydajność pracowników. Wprowadzono mechanizm kompletacji gotowych wyrobów mięsnych. Dzięki odpowiednim recepturom, na podstawie wagi i rodzaju składników stanowiących tzw. wsad, system wylicza wagę utworzonego wyrobu gotowego i automatycznie tworzy wewnętrzne dokumenty magazynowe.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 16-01-2015, 13:36:
Pytanie na ile stać małe firmy na rozwiązania ERP.
  • MG 13-01-2015, 14:13:
To coś więcej niż product placement.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH