Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małe zakłady mięsne inwestują w ERP

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2015, 12:31
Małe zakłady mięsne inwestują w ERP
(fot. materiały prasowe)

Dzięki coraz większej dostępności systemów ERP, uwzględniających potrzeby małych i średnich przedsiębiorstw oraz branżową specyfikę, niewielkie zakłady mięsne mogą się rozwijać i z powodzeniem konkurować na rynku.

W ostatnich latach spożycie mięsa spada. W 2013 r. statystyczny Polak zjadł 68,1 kg mięsa, o 9,5 kg mniej niż w roku 2007. Zmienia się także struktura spożycia - jemy coraz więcej mięsa drobiowego, natomiast znacznie mniej niż kilka lat temu wołowiny i wieprzowiny. Rynek wędlin także stale się przeobraża i reaguje na zmieniającą się sytuację gospodarczą w kraju. Mimo to przemysł mięsny stanowi największy i wciąż mocno rozdrobniony sektor w branży spożywczej w Polsce.

Na rynku, obok dużych koncernów, konkuruje wiele małych, rodzinnych przedsiębiorstw. Firmy te również muszą sprostać wysokim wymaganiom jakościowym stawianym przez klientów, a także rygorystycznym regulacjom dotyczącym produkcji żywności, przede wszystkim wymogom HACCP (analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i SSOP (codzienne procedury sanityzacyjne). Każdy proces w przedsiębiorstwie z branży mięsnej - począwszy od przyjęcia i sklasyfikowania mięsa pod kątem ilości i jakości, poprzez ważenie i produkcję, aż po finalne pakowanie, etykietowanie i sprzedaż gotowego produktu - podlega stałej kontroli.

Niewielkie masarnie, aby utrzymać się na konkurencyjnym rynku, potrzebują silnego wsparcia. Coraz więcej z nich w celu redukcji kosztów i zwiększenia efektywności sięga po rozwiązania, które wcześniej były dostępne tylko dla wielkich graczy, czyli nowoczesne systemy wspomagające zarządzanie.

Zakład Masarski Różycki Wilkowski z siedzibą w Miedznie w województwie kujawsko-pomorskim od niedawna wykorzystuje system ERP Navireo polskiej firmy InsERT. Przedsiębiorstwo zainwestowało również w nowoczesną bazę produkcyjną ze sprawnie działającą infrastrukturą chłodniczą oraz własny transport chłodniczy, gwarantujący optymalne warunki dystrybucji towarów.

- Szybko przekonaliśmy się, że wdrożenie ERP było trafioną biznesowo decyzją - mówi Katarzyna Dygulska, kierownik i koordynator ds. HCCP w Zakładzie Masarskim Różycki Wilkowski. Wdrożenie systemu w krótkim czasie przełożyło się na efekty ekonomiczne. Pozwoliło usprawnić mechanizmy kontrolowania bieżącej działalności, obieg dokumentów i dokumentację prowadzonych projektów produkcyjnych oraz zwiększyć wydajność pracowników. Wprowadzono mechanizm kompletacji gotowych wyrobów mięsnych. Dzięki odpowiednim recepturom, na podstawie wagi i rodzaju składników stanowiących tzw. wsad, system wylicza wagę utworzonego wyrobu gotowego i automatycznie tworzy wewnętrzne dokumenty magazynowe.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 16-01-2015, 13:36:
Pytanie na ile stać małe firmy na rozwiązania ERP.
  • MG 13-01-2015, 14:13:
To coś więcej niż product placement.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.