Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Maleje dynamika wzrostu produkcji drobiu w UE

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 17-03-2015, 11:31
Maleje dynamika wzrostu produkcji drobiu w UE

KE w najnowszym raporcie „Short Term Outlook for EU arable crops, dairly and meat markets” wskazuje, że produkcja drobiu zwiększy się na terenie UE w 2015 r. do 13,4 mln t. Oznacza to spowolnienie dynamiki wzrostu do poziomu ok. 1-proc., z 2,6 proc. obserwowanego w okresie 2008-2014 (CAGR). Pomimo notowanego wyhamowania, obecny poziom produkcji jest rekordowo wysoki - informują analitycy BGŻ.

Warto nadmienić, że produkcja drobiu w ubiegłym roku szczególnie dynamicznie wzrosła w Polsce (9 proc.) Niemczech (4 proc.), Holandii (2 proc.) oraz Hiszpanii (10 proc.). Natomiast u pozostałych ważnych graczy, Wielkiej Brytanii oraz Francji, pozostała na niezmienionym poziomie. W przypadku Francji, lidera na rynku EU, miały na to duży wpływ kłopoty finansowe dwóch ważnych graczy na rynku drobiu.

W bieżącym roku kluczowe znaczenie dla rozwoju produkcji drobiu w UE będzie miała stabilizacja cen pasz na stosunkowo niskim poziomie oraz utrzymanie pod kontrolą ptasiej grypy, której ogniska wykryto w niektórych krajach członkowskich w 2014 r.

Czynnikiem wspierającym produkcję jest również stale rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego. W 2015 r. przewiduje się, że spożycie mięsa drobiowego w UE wzrośnie przeciętnie o 0,7 proc. w skali roku. Tym samym udział drobiu w strukturze spożycia mięsa wrośnie, kosztem mięsa wieprzowego.

Patrząc na wymianę handlową, eksperci KE zaznaczają również, że drób z UE cieszy się rosnącym zainteresowaniem na rynkach zagranicznych. W 2014 r. odnotowano 4-procentowy wzrost eksportu produktów drobiowych do poziomu 1,35 mln t. W tym coraz większą rolę wśród odbiorców unijnego surowca pełnią: Benin, RPA, Hongkong. Wzrost sprzedaży do RPA jest o tyle ciekawy, że władze tego kraju wprowadziły cła anty-dumpingowe na mięso drobiowe z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Holandii. Sytuację tę wykorzystali pozostali unijny gracze, w tym gł. Belgia, Węgry, Francja oraz Hiszpania, którzy zwiększyli wolumen sprzedaży mięsa drobiowego na tym rynku.

W 2014 r. import drobiu do UE, po 6-procentowym spadku odnotowanym w 2013 r., ponownie wzrósł do poziomu 809 tys. t. Najważniejszym dostawcą mięsa drobiowego pozostaje nadal Brazylia, z 60 proc. udziałem w imporcie. Niemniej kraj ten wysyła coraz mniej surowca do UE, zwiększając w tym samym eksport do Chin, Japonii, Rosji oraz Wenezueli. W 2014 r. rosła rola Tajlandii jako eksportera solonego mięsa drobiowego. Warto niemniej zaznaczyć, że kraje te nie wykorzystują w pełni przysługujących im bezcłowych kontyngentów taryfowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH