Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2017, 11:56
Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. Nowicki Naturalnie

- Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.

Jacek Nowicki nie ukrywa, że w Nowicki Naturalnie pracuje wiele osób, które sam przyuczył do zawodu wędliniarza.

- W szkole zawodowej w Ostrzeszowie tylko jeden chłopak na 25 uczy się wędliniarstwa. Jakiś czas temu przyszedł do nas i powiedział, że chce nauczyć się tego zawodu tutaj. I że zmieni zawód jeśli nie zgodzę się na praktykę. Jest u nas pan Krzysiu, który od 30 lat pracuje w zawodzie, jest kilku innych rzeźników. Nie wszyscy mają skończoną szkołę, ale my ich douczyliśmy. Mamy wędzarza po fizyce, który w dodatku skończył konserwatorium muzyczne. Jest Ukraińcem, ale to pierwszy pracownik, który pojął wędzenie. Inni trochę się bali, a on wziął karteczkę i wszystko zapisywał. Gdy czegoś nie wiedział to pytał aż w końcu się nauczył i do tej pory robi to dobrze - mówi.

Nowicki przyznaje, że swoich pracowników rozlicza z efektów wykonanej pracy, a nie w oparciu o system akordowy.

- W innych firmach pracownicy rozliczani są na akord w zależności od tego ile rozbiorą, ile wyprodukują itp. U mnie ma to być po prostu dobrze zrobione, produkt musi być w stu procentach taki jak oczekuję. To jedyny wymóg, jaki stawiam. Może dlatego pracownicy wybierają ten zakład, bo nikt nie wymaga od nich żeby danego dnia rozebrali dwie tony wołowiny albo trzy tony wieprzowiny i to jak najszybciej żeby dostać premię. Klient musi być zadowolony, to jest najważniejsze. Ta firma to zespół. Gdybym nie miał tak dobrych ludzi wokół siebie to na pewno nie byłbym dziś w tym miejscu, w którym jestem.  - dodaje.

Firma Nowicki Naturalnie powstała w 2009 roku na bazie gospodarstwa w Potaśni koło Ostrzeszowa w południowej Wielkopolsce. W asortymencie firmy znajduje się 40 produktów wędliniarskich, z czego w stałej, katalogowej ofercie jest 38. 25 z nich jest certyfikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Firma dysponuje bazą ok. 60 odbiorców w handlu tradycyjnym i zatrudnia 12 pracowników. Moce produkcyjne zakładu to 1,2 tys. kg wyrobu tygodniowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Boss 22-05-2017, 20:43:
W moim zakładzie nie brakuje fachowców i nigdy nie miałem problemu z nimi gdyż ludzie sami przychodzą pytać się o pracę . Zdradzę sekret dlaczego ! A otóż dlatego iż płacę im dużo więcej jak 8 -10 zł na godzinę. Odnoszę szczere wrażenie ,że w tej branży nie brak fachowców jest problemem a podejście do wynagrodzenia ustalane przez pracodawców a nic tak nie motywuje jak godziwe zarobki. Wiem że w wielu firmach tego typu przyucza się uległą oraz tanią siłę roboczą nie znającej swojej wartości ,gotową pracować 7 dni w tygodniu ponad 8 godzin dziennie za jednakową stawkę bez względu na nadgodziny, pracę w porze nocnej i dni wolne od pracy.
  • RSD 16-05-2017, 14:15:
To nie tak. W jednym z największych zakładów mięsnych w UE wisi zdjęcie rzeźnika, który po pracy pije sobie piwo. Kiedyś był to bardzo szanowany i dość dochodowy zawód. Dziś wszystkie czynności wykonywane są przez robotników, zatrudnianych za podstawowe płace, dlatego nikt tego nie chce wykonywać.
  • PIekarz 10-05-2017, 11:08:
A co mają powiedzieć piekarze ?
90% to produkcja nocna przez co nikt nie chce pracować za żadne pieniądze

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH