Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małopolskie: Nie będzie interwencyjnego skupu jagniąt

  • Autor: PAP
  • Data: 29-05-2017, 15:37
Małopolskie: Nie będzie interwencyjnego skupu jagniąt

Nie będzie interwencyjnego skupu jagniąt z Podhala. Tego domagali się hodowcy owiec z Podhala po załamaniu się rynku eksportowego do Włoch. Owczarze będą mogli jednak liczyć na dopłaty do owiec, co ma pobudzić rynek owczarski w kraju.

Resort rolnictwa poinformował PAP, że trwają prace nad nowelizacją rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 lutego 2017 r. "w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych sektorach hodowlanych". Na mocy tego rozporządzenia rolnicy będą mogli domagać się dopłaty do owiec w formie refundacji części kosztów zakupu jagniąt oraz owiec. Projektowane rozporządzenie ma dotyczyć zwierząt zakupionych od dnia 1 stycznia bieżącego roku.

Jeden z wnioskodawców apelu, kierowanego do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezes Towarzystwa Produktu Górskiego Andrzej Gąsienica - Makowski powiedział PAP, że propozycja resortu nie rozwiąże problemu nadwyżki jagniąt, które nie znalazły włoskich nabywców. Jagnięcina jest obowiązkowym daniem na włoskich stołach Wielkanocnych, jednak w tym roku zagraniczni kontrahenci kupili niespełna połowę przeznaczonych na eksport zwierząt.

- Problemy hodowców z niesprzedanymi jagniętami nie zostanie na tą chwilę rozwiązany. Jest jednak nadzieja, że dopłaty pobudzą rynek owczarski w kraju - wyjaśnił Gąsienica - Makowski.

O dopłaty w formie rekompensat będą mogli starać się rolnicy, którzy zakupią owce lub jagnięta od hodowców. Dokument przygotowywany przez resort rolnictwa to poszerzenie dotychczasowego rozporządzenia dotyczącego trzody chlewnej oraz mleka o owce i jagnięta. Aby dostać taką rekompensatę, trzeba mieć działalność rolniczą. Rolnik będzie musiał posiadać dowód zakupu oraz dowód przemieszczenia zwierzęcia.

Włosi corocznie skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec, obecnie blisko 50 tys. sztuk. W tym roku włoscy kontrahenci nie chcieli skupować podhalańskiej jagnięciny z uwagi na przerost jagniąt. W kraju pozostało blisko 10 tys. jagniąt. Włosi bowiem najbardziej cenią młodą jagnięcinę o wadze do 14 kg, a tych było najmniej. Wielkanoc przypada w tym roku stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już od stycznia.

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel, wypasanych na terenach podgórskich. Wpływ na walory smakowe jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec.

W związku z załamaniem skupu jagniąt, hodowcy owiec z Podhala wystąpili do ministra rolnictwa o interwencyjny skup jagniąt.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH