Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mamy dodatnie saldo handlu mięsem w I połowie roku

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-08-2011, 08:57
Mamy dodatnie saldo handlu mięsem w I połowie roku

W I połowie 2011 roku saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło około 796,4 mln euro - podaje FAMMU/FAPA na podst.: danych CIHZ.

Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 229,8 mln euro. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 149,3 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 272,4 mln euro. Import wieprzowiny do naszego kraju utrzymał się na wysokim pułapie 252,2 tys. ton. Wartość tego importu wyniosła 484,8 mln euro.

Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -212,5 mln euro. W I połowie 2011 roku Polska wyeksportowała także 124,1 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o ponad 22 proc.) o wartości 388,3 mln euro oraz nieco ponad 20 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 25 proc.) o wartości 58,1 mln euro.

Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -28,4 mln euro. O ujemnym saldzie zadecydował znaczny wzrost wartości importu żywca drobiowego, przy równoczesnym spadku wartości eksportu świń. W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 50,8 mln euro, tj. o zaledwie 0,2 proc. mniejszej niż przed rokiem - wskazują analitycy FAMMU/FAPA.

W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się aż o 57 proc. do 11,7 mln euro. śywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 24 tys. sztuk, czyli 37 proc. eksportu), do Rosji (około 21 tys. sztuk, 32 proc. eksportu) oraz na Litwę, na Łotwę i na Białoruś.

W I połowie 2011 roku sprowadzono do Polski świnie o wartości 70,3 mln euro, tj. o 4 proc. większej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu zwiększyła się o ponad 28 proc. do 39,4 mln euro. śywiec wieprzowy był przywożony do Polski głównie z Danii, Holandii, Niemiec, Litwy, Łotwy i Słowacji. W omawianym okresie Polska wyeksportowała łącznie około 90,1 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 12 proc. większej niż przed rokiem.

W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 23 proc. do blisko 270 mln euro - informuje FAMMU/FAPA. 

W I połowie br. wyeksportowano z Polski 22,3 tys. ton kiełbas o wartości ponad 63 mln euro. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, do Dani, na Litwę, do Niemiec, do Czech, na Słowację, do Irlandii, oraz wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 10,7 tys. ton i był o około 2 proc. mniejszy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła jednak o 4 proc. do 42,4 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH