REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mamy dodatnie saldo wymiany handlowej mięsem

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-10-2013, 18:33
Mamy dodatnie saldo wymiany handlowej mięsem

W I połowie 2013 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 907,2 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 278,6 mln EUR.

W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 201,6 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 413,1 mln EUR. Przywóz wieprzowiny do naszego kraju był nieco mniejszy (o 0,7 proc.) w stosunku do poziom importu z I połowy 2012 r., i wyniósł 289,4 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap ponad 600 mln EUR.

Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -187 mln EUR. W I połowie 2013 r. Polska wyeksportowała także około 103 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (spadek o 11,5 proc.) o wartości 346,5 mln EUR oraz 25,5 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 17 proc.) o wartości 88,7 mln EUR. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne, kształtując się na poziomie -170,2 mln EUR.

O powiększeniu się ujemnego salda w handlu żywcem zadecydował znaczny wzrost wartości importu żywych świń, przy równoczesnym spadku eksportu wartości bydła i żywca wieprzowego. W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 35,4 mln EUR, tj. o 29 proc. mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się o 42 proc. do 7,9 mln EUR.

Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 23 tys. sztuk, czyli prawie 50 proc. eksportu), Ukrainę (blisko 7 tys. sztuk, 15 proc. udział w eksporcie), do Słowacji (około 7 tys. sztuk, 15 proc. udział w eksporcie), na Litwę (ponad 5 tys. sztuk, 11 proc. udział w eksporcie), do Czech (ponad 2,5 tys. sztuk), a także do Włoch, Gruzji, Francji i Holandii. W analizowanym okresie sprowadzono do Polski świnie o wartości ponad 191 mln EUR, tj. o 50 proc. większej niż przed rokiem. 

Wartość importu drobiu zwiększyła się o 20 proc. do 45,4 mln EUR. Żywiec wieprzowy przywożono do Polski głównie z Danii (prawie 1,2 mln sztuk), Niemiec (548 tys. sztuk), Holandii, Litwy i Łotwy. W omawianym okresie Polska wyeksportowała prawie 109 tys. ton przetworów mięsnych, tj. nieznacznie więcej niż przed rokiem.

W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 5 proc. do 324,7 mln EUR. W I połowie 2013 r. wyeksportowano z Polski 26,7 tys. ton kiełbas o wartości 70,4 mln EUR. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, na Litwę, do Niemiec, Czech, Danii, na Węgry, do Słowacji, Irlandii oraz do wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 12,2 tys. ton i był o ponad 9 proc. większy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła o 13,6 proc. do blisko 52 mln EUR.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH