Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

MAP może służyć do celów kontrolnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-09-2015, 15:00
MAP może służyć do celów kontrolnych

Rozwiązanie, które umożliwia analizę on-line całych partii produkcyjnych próbą nieniszczącą, zyskującą coraz większe zainteresowanie producentów wędlin, jest wprowadzenie do mieszaniny gazów ochronnych niewielkiego dodatku wodoru kosztem obojętnego azotu (rzędu kilku ppm)- powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Łukasz Gołębiewski, Kierownik Działu Jakości w Zakładach Mięsnych Henryk Kania SA.

Następnie zapakowany produkt przechodzi przez specjalne urządzenie, które ze stałą siłą uciska opakowanie produktu. W przypadku nieszczelności opakowania stanowiący jeden ze składników atmosfery modyfikowanej wodór wydostaje się na zewnątrz, co prowadzi do jego detekcji i eliminacji nieszczelnego opakowania. Wodór w niewielkich stężeniach stosowanych w tej technologii nie ma wpływu na produkt, nie zmieniając jego cech sensorycznych. Należy jednak obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, ponieważ w większych stężeniach w obecności tlenu tworzy mieszankę wybuchową. Pewnym mankamentem tej metody jest konieczność zwiększenia objętości gazów ochronnych, co może błędnie odczytywane jako bombaż produktu.

Jak mówi Łukasz Gołębiewski, melodią przyszłości wydają się być tzw. opakowania inteligentne zawierające sensory tlenu. Wykorzystywane są do tego celu głównie wskaźniki kolorymetryczne, które poprzez zmianę barwy informują o zmianie składu gazów ochronnych w produkcie. Ma to umożliwić obsłudze sklepu czy też konsumentowi podejmującemu decyzję zakupową zweryfikować w prosty sposób czy atmosfera gazów ochronnych jest zgodna z założeniami technologicznymi Producenta. - Póki co rozwiązania te znajdują się w fazie prób i testów naukowców i nie są wykorzystywane w przemyśle mięsnym. Jak dotychczas uznania Producentów mięsa i wędlin nie zdobyły absorbery tlenu umieszczane wewnątrz opakowania umożliwiające zmniejszenie zawartości tlenu do 0,1%. Nie zrobiły one takiej kariery jak powszechnie używane w pakowaniu żywności pochłaniacze wilgoci. Głównym powodem wydaje się to, że obecnie stosowane rozwiązania po prostu sprawdzają się – mówi kierownik Działu Jakości w Zakładach Mięsnych Henryk Kania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH