Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marek Sawicki na VI FRSiH: Sektor mięsny może zyskać na wewnętrznej współpracy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-11-2013, 16:47
Marek Sawicki na VI FRSiH: Sektor mięsny może zyskać na wewnętrznej współpracy
Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, Zastępca Przewodniczącego w Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi (fot. PTWP)

Silna konkurencja wewnętrzna w Polsce nie sprzyja konkurowaniu krajowej branży mięsnej na rynkach zagranicznych - powiedział Marek Sawicki, poseł na Sejm RP, Zastępca Przewodniczącego w Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi na panelu "Innowacyjność w branży mięsnej - przyszłe kierunki rozwoju sektora" podczas VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

W ocenie byłego ministra rolnictwa, aby eksport polskiego mięsa i jego przetworów nabrał rozpędu potrzebna jest szeroko zakrojona promocja, skierowana nie tylko do krajów UE, ale także na rynki państw trzecich. - Dotychczasowe działania w tym zakresie nie są wystarczające. Wydaje mi się, że nikt nie jest z nich w pełni zadowolony - zauważył Marek Sawicki. Odniósł się również do zagadnienia roli państwa w stymulowaniu rozwoju sektora mięsnego, na wstępie nadmieniając, że najwięksi rynkowi gracze, tacy jak Pini Polonia czy Sokołów nie potrzebują żadnego wsparcia, bo sami doskonale sobie radzą.

- Wydaje mi się, że polską specjalnością jest różnorodność asortymentowa w zakresie przetworów mięsnych. Wiąże się z tym także nowa perspektywa finansowa, która otwiera ogromne pola dla rozwoju innowacyjności budowanej na bazie klastrów, na bazie równej współpracy producenta surowca i przetwórcy. Oznacza to, że mamy szansę szybkiej wspólnej organizacji rynku i stania się poważnym oferentem różnorodnego produktu mięsnego o podwyższonej jakości na rynki unijne. Nie porywajmy się pochopnie na dalekie rynki. Niech na pierwszym planie pozostaną rynki państw Wspólnoty. Europejski konsument w najbliższych latach pozostanie konsumentem bardzo wymagającym i zarazem bogatszym niż konsumenci z pozostałych regionów - prognozował.

Dodał, że jego zdaniem małym i średnim przedsiębiorcom, którzy jeszcze do 2015 r. mogą sięgnąć po duże wspólnotowe środki modernizacyjne skorelowane z innowacyjnością, nie są potrzebne inwestycje w ulepszanie składu przetworów, ale odnalezienie tradycyjnych receptur. - Przede wszystkim zaś nie należy tracić z oczu znaczenia współpracy wewnątrz branży. Żadna sieć, żaden rynek nie będzie zainteresowany ofertą kilku lub kilkunastu ton produktu dziennie. Wszyscy o tym doskonale wiemy - podkreślił Sawicki. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH