Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Metro pyta Animex: Dlaczego wasze wędliny są tak drogie?

  • Autor: Metro
  • Data: 01-04-2012, 13:52
Metro pyta Animex: Dlaczego wasze wędliny są tak drogie?
Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu

Gazeta Metro zapytała Grupę Animex, właściciela marki Morliny, dlaczego ich wędliny są tak drogie, choć często zawierają mniej mięsa niż wyroby konkurencji.

Andrzej Pawelczak, rzecznik Grupy Animex, uważa opisaną powyżej sytuację za niemożliwą - czytamy w Metrze.

Rzecznik Animeksu podkreśla też, że jego firma jest znana na rynku, ma certyfikaty i uprawnienia. Zdaniem Pawelczaka przytaczane przez Metro produkty, które zawierają w składzie więcej mięsa a jednocześnie są tańsze niż wędliny pod marką Morliny, to nazwy, które pierwszy raz słyszy. Chodzi o marki wędlin El-Ted i Drobimex. 

Jak zauważa Andrzej Pawelczak na łamach Metro, rynek sam eliminuje produkty niewiadomego pochodzenia. Dodaje, że kupujący kieruje się nie tylko ceną, ale też smakiem, rodzajem opakowania i standardem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (15)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • box 29-05-2012, 21:30:
Szanowni Państwo,
Piszecie potworne bzdury. Generalnie podsumowując to sieci hipermarketów kreują dzisiejszą sprzedaż wyrobów wędliniarskich. Jest to jedn ze sposobów cięcia kosztów. Człowiek pracujący w zakładzie jest jednym z czynników generujących koszty. Nie da się zrezygnować z jego udziału. Pracy w przemyśle mięsnym nie da się całkowicie zautomatyzować.
1. Należy zwrócić uwagę na dokładną strukturę kosztów są dwa podstawowe paramenty decydujące o funkcjonowaniu zakładu mięsnego w układzie kosztów.
2. Nie dajcie się omamić cudownym zabiegom marketingowym i wydawaniem ogromnych sum na reklamę w TV.
3. Zadbajcie o dobry wizerunek zakładów. Postawcie na komunikację której brak.
4. Wyeliminujcie pracowników (tzw.pozerów, narzekaczy i leni).
5. Zakład to firma w której dobry dyrektor, prezes co najmniej 8 godzin w tygodniu spędza na zakładzie i wie co się w nim dzieje (na wszystko jest czas).

*Wprowadźcie normy i ich przestrzeganie.

ps.
_Ja jestem technologiem - firma w której pracuje nie ma reklamy, pracuje no-name dla innych marek i znam wszystkich moich pracowników z imienia i nazwiska ponad 300os. Przychodząc do firmy widziałem niewielki zakładzik zatrudniający 60 os. I niewielki park maszynowy.
_Rok prawie pracowałem nad planami rozwojowymi. Od kratki ściekowej poprzez wentylacje po zaku_Każdego dnia udowadniam mojemu szefowi że to co robię się opłaci - on mi ufa i konsultuje (dziś mamy 2 fabryki).
_Każdą maszynę programuje niezależnie i pracownicy wiedzą że nie ma ludzi niezastąpionych. Wiem na co ich stać.
_Znajomość technologii, automatyki i ekonomii pozwala mi ciąć koszty i nie pozwolić wydawać pieniądze na zbędne serwisy lub tanie zamienniki części. Zatrudniając człowieka nie patrzę iloma językami mówi lecz czy ma chęć do pracy i potrafi pracować.
_Ilości produkcyjne są imponujące i nie jesteśmy koncernem.
_Mój Prezes wie, że należy dbać o dobre kontakty z każdym na każdym stanowisku. Drzwi zawsze są otwarte niezależnie od stanowiska (jedynie wystarczy się wpisać na portierni).

*** jakość produktu o niskim terminie przydatności do spożycia max 2-3dni jest najważniejsza więc standardy muszą być wysokie.

___Kryzys nie istnieje jeśli działa się szybko i znajduje rozwiązania.
(branża mięsna jest mi bliska lecz cholesterol hamuje prawidłowy przepływ aby można było dobrze się komunikować dlatego pracuje w bliskiej relacji z dystansem :-).

Pozdrawiam wszystkie osoby piszące i te zasępione twarze na zdjęciach.
  • Kleks 07-04-2012, 12:26:
Czasem duże sieci zamawiają nawet do 50 ton produktu na tydzień, wiem co mówię pracuję na wędzarni "animexowej". A co do wykorzystania mocy przetwórczej problemem jest brak zasobów ludzkich oraz niskie płace na start.
  • 50 -cio latek 05-04-2012, 20:57:
Przywróćmy proszę Polską Normę i dyskutujmy o wędlinach a nie o wyrobach MIĘSOPODOBNYCH. PS.cena nie może być jedynym kryterium oceny Producentów.(np. średnia pensja,warunki pracy ,technologie,jakość itp.)

Zobacz wszystkie komentarze (15)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH