Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Czarny tydzień polskiej wołowiny

Nie tak branża wołowa wyobrażała sobie początek 2019 roku. Wystarczył tydzień od emisji reportażu TVN, aby sprawa nielegalnego uboju w jednym z zakładów na terenie Mazowsza urosła do rangi międzynarodowego skandalu. W obliczu setek medialnych publikacji zebraliśmy najważniejsze fakty w tej sprawie, postulaty zmian w prawie oraz prognozy na przyszłość.

Mięso na wtorek: Czarny tydzień polskiej wołowiny
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 04-02-2019, 16:47

26 stycznia TVN w programie "Superwizjer" pokazał proceder skupowania krów z urazami przez handlarzy, którzy następnie sprzedają zwierzęta zakładom mięsnym. Ubój krowy chorej lub z urazami zgodnie z prawem jest możliwy, ale tylko za zgodą lekarza weterynarii i po uprzednim badaniu zwierzęcia. Reporterzy ustalili, że dochodziło do sytuacji, w której to sami pracownicy - a nie weterynarz - potwierdzali przydatność mięsa do spożycia.

Jak poinformował Główny Lekarz Weterynarii, mięso z pokazanego zakładu zostało zabezpieczone i przebadane. Nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Mięso i jego przetwory, jakkolwiek bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, są wycofywane z obrotu, gdyż pochodzą z uboju, który był prowadzony niezgodnie z obowiązującymi przepisami UE.

Zgodnie z prawem wszystkie zwierzęta przed ubojem muszą przejść kontrolę w obecności lekarza weterynarii. Jeżeli zwierzę cierpi na choroby, mięso nie może zostać uznane za zdatne do spożycia. Obowiązkowo mięso poddawane jest badaniu bezpośrednio po uboju. Jeżeli nie ma gwarancji pełnej zgodności z przepisami UE, mięso musi zostać natychmiast wycofane z rynku.

Echa z zagranicy

Feralna partia liczyła 9,5 tony mięsa, z czego 7 ton trafiło do kilkudziesięciu punktów w Polsce, a 2,7 tony na eksport do 14 krajów. Są to: Czechy, Estonia, Finlandia, Francja, Hiszpania, Litwa, Łotwa, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Szwecja i Węgry. 29 stycznia Polska, poprzez unijny System RASFF, oficjalnie poinformowała wszystkie kraje UE o zdarzeniu, a Główny Lekarz Weterynarii zarządził niezwłoczne przeprowadzenie kontroli w ubojniach na terenie Polski.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowi Mazowieckiej w drodze decyzji administracyjnej cofnął zgodę na prowadzenie działalności rzeźni. Inspekcja Weterynaryjna we współpracy z policją natychmiast podjęła czynności sprawdzające, wyjaśniające i zabezpieczające. Rzeźnia, w której dokonywano nielegalnego uboju została zamknięta oraz usunięta z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży.

4 lutego do Polski przyleciała grupa ekspertów, która na polecenie Komisji Europejskiej ma zbadać sprawę nielegalnego uboju krów. Raport spodziewany jest na początku marca.

Stanowisko stracił powiatowy lekarz weterynarii w Ostrowi Mazowieckiej. Rozwiązano także umowy z lekarzami nadzorującymi zakład. Krajowa Rada Lekarsko Weterynaryjna zapowiedziała skierowanie sprawy lekarzy uwikłanych w proceder nielegalnego uboju do rzecznika odpowiedzialności zawodowej samorządu lekarzy weterynarii.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    nielegalny ubój RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Piotr 2019-02-05 10:45:22
    Zakład poniósł karę Lekarze ponieśli konsekwencję a hodowcy, którzy świadomie sprzedali leżaki?
  • Magdalena 2019-02-05 11:06:24
    "Jeżeli nie ma gwarancji pełnej zgodności z przepisami UE, mięso musi zostać natychmiast wycofane z rynku" - takie mięso na rynek w ogóle nie może trafić! nie ma mowy o wycofywaniu bo nie jest dopuszczone do obrotu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.214.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.