Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Czy bobry powrócą na polskie stoły?

Choć mięso z bobra gościło przed wiekami na polskich stołach, zaproponowany przez ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego pomysł na jego spożywanie spotkał się z niezrozumieniem. Czy rzeczywiście w dobie mody na dziczyznę i mięsa z egzotycznych zwierząt bobrzyna nie ma szans na zostanie przynajmniej kulinarną ciekawostką?

Mięso na wtorek: Czy bobry powrócą na polskie stoły?
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Całe zamieszanie z bobrami w roli głównej zaczęło się od wypowiedzi ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Pod koniec maja podczas konferencji pod tytułem "Rola izb rolniczych w kształtowaniu i realizacji polityki rolnej państwa" minister wskazał, że trudno jest zainteresować myśliwych odstrzałami zwierząt chronionych, nawet jeśli jest wydane zezwolenie na ich prowadzenie – wystąpi więc o uznanie bobra i żubra za zwierzęta jadalne.

- Teraz nie wiadomo co z tym bobrem zrobić, nawet jakby się go upolowało – mówił. – A jeszcze jak ludzie sobie przypomną, że płetwa bobra ma – ponoć – właściwości afrodyzjaków, to się może okazać, że i problem bobrów się niedługo skończy - powiedział Ardanowski.

Jak mówił minister – trzeba zacząć regulować populację zwierząt, by nie dopuszczać do szkodzącej rolnictwu nadmiernej koncentracji i populacji. Trzeba o to występować – i przekonywać społeczeństwo.

Co ciekawe, wypowiedź ministra zaczęła robić "karierę" medialną dopiero tydzień po opublikowaniu relacji z rzeczonej konferencji. W mediach głównego nurtu sprawa bobrów stała się klasycznym jednodniowym tematem wzbudzając dwa rodzaje reakcji: powszechną wesołość lub złość, zwłaszcza po tym jak wpisano ją w bieżący konflikt polityczny.

Wśród głosów potępienia coraz mocniej - przynajmniej na naszym portalu - przebijały się doniesienia, że skoro w Polsce można już kupić mięso z egzotycznych zwierząt, jak zebra czy krokodyl (czytaj więcej) to czemu w restauracjach przysmakiem nie są pospolite nad Wisłą bobry? Zwłaszcza, że, jak wskazują eksperci, ich populacja w Polsce jest zdecydowanie zbyt duża. Inni komentatorzy zwracali uwagę, że mięso z bobra jest jak najbardziej jadalne i chętnie spożywane np. w Kanadzie czy Estonii.

Na fakt, że bobrzyna była obecna przed laty na polskich stołach zwraca uwagę Michał Błaszczyk, pomysłodawca i założyciel Spiżarni Rydzyńskiej:

- Przepisy np. na kołdunki z bobra znajdziemy w słynnej książce kucharskiej "Kuchnia myśliwska" Jana Szyttlera z 1845 r. Dziś na pewno nie jest to mięso popularne. Osobiście nie miałbym oporów przed zjedzeniem np. bobrzego ogona, natomiast pomysł ministra wydaje mi się nierealny przede wszystkim ze względu na bariery kulturowe. Polski konsument nie jest przygotowany żeby przestawić się na mięso bobra czy żubra, zwłaszcza, że spożycie dziczyzny w kraju jest śladowe - mówi.

więcej informacji:

bobry RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    bobrzyna RSS ALERT    /    Grzegorz Malec RSS ALERT    /    Hubert Miszczuk RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Jan Krzysztof Ardanowski RSS ALERT    /    dziczyzna RSS ALERT    /    Michał Błaszczyk RSS ALERT    /    mięso z bobra RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Auto54N 2019-06-19 13:07:53
    Będzie nowa potrawa narodowa - sajgonki z bobra

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.150.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.