Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Czy branża powinna się bać kotleta z probówki?

Postępy w rozwoju technologii wytwarzania mięsa z komórek macierzystych elektryzują konsumentów na całym świecie. Choć pierwsi producenci tego rodzaju wyrobów pukają do Polski, rodzima branża jeszcze nie traktuje sprawy poważnie. Być może ma rację, ponieważ z przemysłową produkcją mięsa in vitro wciąż wiąże się więcej zagrożeń i niepewności niż realnych korzyści.

Mięso na wtorek: Czy branża powinna się bać kotleta z probówki?
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Czym jest "mięso in vitro" lub "czyste mięso"?

– To mięso pochodzenia zwierzęcego, które zostało wyprodukowane bez konieczności uboju zwierząt. Produkcja polega na przeprowadzeniu biopsji u zwierzęcia, a następnie dalszej hodowli pobranych komórek w zakładzie produkcyjnym do chwili uzyskania produktu końcowego podobnego do tego, jaki produkuje się w rzeźniach – tłumaczy Nicole Rawling, ekspertka The Good Food Institute.

O "czystym mięsie" dużo się mówi, zwłaszcza w kontekście znanych nazwisk, które zainwestowały w spółki rozwijające ten projekt. Czy Bill Gates, Sergey Brin lub Richard Branson mogą się mylić?

Daniel Szostek, prawnik i współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego, przekonuje, że "mięso z probówki" to nie fikcja, a rzeczywistość.

- Już dziś izraelska firma Aleph Farms jest w stanie w ciągu 2-3 tygodni wyprodukować odpowiednik wołowego steka za 50 dolarów. Jeszcze w 2014 r. analogiczny stek duńskiej firmy kosztował 300 tys. dolarów. Widzimy więc jaki jest postęp. Co więcej, Mosa Meat, wiodący producent na tym rynku, twierdzi, że za 2-3 lata zejdzie z ceną jednego hamburgera wołowego poniżej 1 euro, a więc poniżej cen rynkowych mięsa z hodowli. To może rzeczywiście zmienić rynek. Pamiętajmy jednak, że omawiane firmy w większości są start-upami z ogromnymi budżetami i finansowaniem. Natomiast nie mówimy jeszcze o produkcji masowej. Dzisiaj trudno powiedzieć czy cały trend zatrzyma na bazie produkcji niszowej czy pójdzie dalej. Polscy producenci jeszcze nie widzą tego tematu. Tymczasem najwięksi światowi gracze mocno już wchodzą w ten obszar, nawet na rynku polskim. Wykonujemy już pierwsze analizy związane z tym zagadnieniem - dodaje.

Współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego zwrócił uwagę, że w wielu krajach, w szczególności w USA, gdzie temat jest najbardziej zaawansowany, toczy się już szeroka debata publiczna na temat szans i zagrożeń, jakie niesie ze sobą mięso in vitro.

Szanse

Głównym argumentem zwolenników mięsa produkowanego z wykorzystaniem komórek macierzystych jest fakt, że rozwiązuje ono problem etyczny związany z hodowlą i uśmiercaniem zwierząt.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    mięso z komórek macierzystych RSS ALERT    /    Małgorzata Kuriata RSS ALERT    /    Centrum Prawa Żywnościowego RSS ALERT    /    Daniel Szostek RSS ALERT    /    zamienniki mięsa RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Mariusz Szymyślik RSS ALERT    /    mięso z probówki RSS ALERT    /    nowa żywność RSS ALERT    /    Patryk Kalinowski RSS ALERT    /    prawo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 184.73.14.222
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.