Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Farmio uruchamia nowy zakład drobiarski

Farmio idzie za ciosem. Spółka, która kilka lat temu naraziła się całej branży kontrowersyjnym marketingiem na temat antybiotyków i GMO, dziś triumfuje, gdyż jej śladem podążają konkurenci. Po zbudowaniu silnej marki w kategorii jaj Farmio chce powtórzyć sukces także w kategorii mięsa drobiowego i to na rynkach UE i Azji. Narzędziem w realizacji tego celu ma być nowo wybudowana ubojnia w Golinie koło Jarocina o wydajności 15 tys. sztuk drobiu na godzinę.

Mięso na wtorek: Farmio uruchamia nowy zakład drobiarski
mięso na wtorek
Wizualizacja zakładu Farmio w Golinie, źródło: Jarocin.pl

W 2018 r. informowaliśmy o tajemniczej inwestycji spółki o niewiele mówiącej nazwie "Polżywność" (czytaj więcej) W październiku 2017 roku zakupiła ona pod inwestycję 8 ha terenu za 2,8 mln zł na terenie specjalnej strefy ekonomicznej w miejscowości Golina w gminie Jarocin. Budowa ubojni ruszyła w marcu 2018 r. i trwała niespełna rok. Dziś w gotowym już obiekcie dobiegają końca pierwsze rozruchy techniczne.

Dość szybko okazało się, że za tajemniczą inwestycją stoi spółka Farmio. Kojarzony do tej pory głównie z produkcją jaj podmiot już od 2014 r. rozwija swoją działalność także w drobiarstwie. W 2015 r. spółka przejęła i zainwestowała w należący do Reydrobu średniej wielkości zakład w Lipcach Reymontowskich. Jednak dopiero wybudowany od podstaw obiekt w Golinie pozwoli w pełni zaspokoić potrzeby i ambicje spółki.

- Ruszyliśmy w połowie lutego. Na razie prowadzimy rozruchy techniczne z uwagi na konieczność nastawy każdego urządzenia w całej linii. Obecnie ubijamy w granicach 30-50 tys. sztuk dziennie po to żeby cały czas korygować i ustawiać wszystkie sprzęty - mówi Artur Węgłowski, wiceprezes zarządu Farmio SA.

Wydajność linii ubojowej nowego zakładu to 15 tys. sztuk drobiu na godzinę.

- Jest to największy zakład, jaki można zbudować w dostępnej obecnie technologii na świecie. Do części ubojowej dopasowana jest linia dzielenia i pakowania. Do końca 2019 roku mamy pozwolenie zintegrowane na jedną zmianę. Zakładamy uzyskanie pozwolenia na dwie zmiany w IV kwartale. Tak więc najpóźniej od stycznia 2020 r. rozpoczniemy uboje z pełną mocą, co oznacza dwie zmiany po 10 godzin - dodaje Węgłowski.

Lokalizacja w Wielkopolsce nie była przypadkowa. Wiceprezes Farmio wskazuje na trzy kluczowe czynniki, które zadecydowały o budowie zakładu właśnie w tym miejscu.

- Podstawowy powód to duża dostępność żywca w oparciu o zorganizowane fermy. Po drugie, inwestycja znajduje się na terenie strefy ekonomicznej. Po trzecie bliskość zachodniej granicy, co przekłada się na niższe koszty transportu w sprzedaży eksportowej - mówi.

więcej informacji:

Farmio RSS ALERT    /    Artur Węgłowski RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Drobiarz 2019-03-19 09:19:11
    problemem z Farmio jest takie ślizganie się po prawdzie kosztem konkurencji że nie skłamią ale wprowadzają w błąd odbiorcę. To że ich stara ubojnia jak rozumiem chłodzi wodą i że stare małe ubojnie tak robią to nie pewnie Fakt. Ale też faktem jest że WIĘKSZOŚĆ dostępnego w Polsce kurczaka chłodzona jest powietrzem .
  • Hodowca 2019-03-19 21:30:01
    300 osób na etacie to minimum 1,5 mln pensji miesięcznie. Biorąc pod uwagę pozostałe koszty utrzymania zakładu prąd, woda, energia cieplna, opakowania, ratę kredytu i odsetki. Oceniam koszty zakładu na 4,5-5,0 mln miesięcznie. Podzielić na produkcje 20 dni x 50.000 = 1 mln mc. Daje koszty 5 zł/szt tj 2,5 zł/kg. Przy hurtowej cenie kurczaka 5,5 zł/kg. Cena kalkulacyjna żywca wychodzi w okolicach 2,20 zł/kg. Dla takiej produkcji i poziomie kosztów dokładają do biznesu około 3,5 mln miesięcznie.
  • Xxx 2019-05-07 08:10:47
    To nie macie jeszcze pozwolenia na dwie zmiany? Ciekawe dlaczego ludzie pracują tam już na trzy?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.194.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.