Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Mięso na wtorek: Farmio uruchamia nowy zakład drobiarski

Strona 2 z 2

Wśród nowinek technicznych zastosowanych w zakładzie Farmio znalazło się m.in. głuszenie gazowe i chłodzenie powietrzem.

- W Polsce wciąż najczęściej używane jest głuszenie elektryczne, natomiast gazowe jest bardziej efektywne i humanitarne, co przekłada się na jakość. Dysponujemy także chłodzeniem powietrznym. Przekłada się to także na jakość produktów oraz dłuższy termin przydatności do spożycia. Bardzo nieliczne firmy w Polsce dysponują takim rozwiązaniem. Większość producentów kąpie drób w basenach z wodą i wychładza metodą zanurzeniową. Pozostałe elementy są standardowe. Naszym głównym dostawcą technologii jest firma Meyn. Sama powierzchnia produkcyjna to 22 tys mkw. - dodaje Węgłowski.

Choć w zakładzie uruchomiono na razie część ubojową, dzielenia i pakowania, w dalszej perspektywie spółka nie wyklucza wejścia w przetwórstwo i produkcję żywności convenience.

- W pierwszej kolejności musimy się dobrze zorganizować z naszym podstawowym produktem oraz uruchomieniem drugiej zmiany. To bardzo duże przedsięwzięcie organizacyjne. Na początku 2020 roku, gdy rozkręcimy w całości potencjał produkcyjny tego zakładu, będziemy myśleć o jeszcze większym przetwarzaniu i bardziej zaawansowanej produkcji - mówi wiceprezes Farmio.

Węgłowski zaznacza, że spółka będzie poszukiwała synergii między nowym i starym zakładem.

- Utrzymujemy w pełni produkcję w Reydrobiu. Zakład w Lipcach Reymontowskich jest obiektem średniej wielkości, natomiast zakład w Golinie jest największy z możliwych. Być może docelowo pomyślimy o specjalizacji. Jest kilka wariantów, które rozważamy. Najważniejsze w tej chwili jest dla nas to żeby w 2019 roku skupić się na osiągnięciu maksymalnej wydajności technologicznej nowego zakładu. Gdy już uzyskamy pełną moc, będziemy myśleć o potencjalnej dywersyfikacji pomiędzy tymi dwoma zakładami jeśli chodzi o produkt finalny - dodaje.

W zakładzie w Golinie w ramach pierwszej zmiany pracuje już 300 osób. Przy dwóch zmianach pracowników będzie prawie dwa razy tyle.

- Kręgosłup pracowników na kierowniczych stanowiskach to Polacy. Mamy tutaj już pełną kadrę. Pozyskaliśmy ludzi z doświadczeniem z innych zakładów, nie tylko polskich, ale także z Niemiec, Holandii czy Wielkiej Brytanii. Natomiast podstawowi pracownicy produkcyjni pozyskiwani są w oparciu o agencje pracy, głównie z Ukrainy - mówi Węgłowski.

Z Arturem Węgłowskim, wiceprezesem zarządu Farmio SA rozmawialiśmy nie tylko o nowej inwestycji spółki w Wielkopolsce, ale także niełatwych relacjach z resztą branży i planach eksportowych w Europie i Azji.

Pełna treść wywiadu dostępna jest w Strefie Premium.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Farmio RSS ALERT    /    Artur Węgłowski RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Drobiarz 2019-03-19 09:19:11
    problemem z Farmio jest takie ślizganie się po prawdzie kosztem konkurencji że nie skłamią ale wprowadzają w błąd odbiorcę. To że ich stara ubojnia jak rozumiem chłodzi wodą i że stare małe ubojnie tak robią to nie pewnie Fakt. Ale też faktem jest że WIĘKSZOŚĆ dostępnego w Polsce kurczaka chłodzona jest powietrzem .
  • Hodowca 2019-03-19 21:30:01
    300 osób na etacie to minimum 1,5 mln pensji miesięcznie. Biorąc pod uwagę pozostałe koszty utrzymania zakładu prąd, woda, energia cieplna, opakowania, ratę kredytu i odsetki. Oceniam koszty zakładu na 4,5-5,0 mln miesięcznie. Podzielić na produkcje 20 dni x 50.000 = 1 mln mc. Daje koszty 5 zł/szt tj 2,5 zł/kg. Przy hurtowej cenie kurczaka 5,5 zł/kg. Cena kalkulacyjna żywca wychodzi w okolicach 2,20 zł/kg. Dla takiej produkcji i poziomie kosztów dokładają do biznesu około 3,5 mln miesięcznie.
  • Xxx 2019-05-07 08:10:47
    To nie macie jeszcze pozwolenia na dwie zmiany? Ciekawe dlaczego ludzie pracują tam już na trzy?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.0.181
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.