Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: KRD-IG: Liczymy, że ponowne otwarcie rynku Chin zajmie nam mniej czasu niż w 2017 roku

- Chcielibyśmy, żeby jak najwięcej polskich zakładów drobiarskich mogło dostarczać do Chin. (...) Wierzę, że nawet jeżeli teraz będziemy mieć do czynienia z czasowym zamknięciem tego rynku, to jego ponowne otwarcie będzie już bardziej formalnością i zajmie nam dużo mniej czasu niż po roku 2017 - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

Mięso na wtorek: KRD-IG: Liczymy, że ponowne otwarcie rynku Chin zajmie nam mniej czasu niż w 2017 roku
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 14-01-2020, 07:11

Początek 2020 roku układa się na razie wyjątkowo niekorzystnie dla branży drobiarskiej. Wykrycie ognisk ptasiej grypy na Lubelszczyźnie, w Wielkopolsce i woj. zachodniopomorskim to zła wiadomość nie tylko dla hodowców, ale także duży znak zapytania dla odradzającego się eksportu polskiego drobiu do Chin i Republiki Południowej Afryki. Ograniczenia eksportowe na mięso z Polski wprowadziły już m.in. Czechy, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Armenia.

Wszystkie najświeższe informacje na temat grypy ptaków zbieramy na bieżąco w tym miejscu.

Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny KRD-IG ma nadzieję, że obecna sytuacja z grypą ptaków nie osiągnie rozmiarów poprzedniej epidemii z lat 2016-17.

- Pamiętajmy, że wówczas sytuacja epizootyczna w całej Europie była dużo trudniejsza. Od pierwszego przypadku dzikich ptaków odnotowanego na Węgrzech doszliśmy do setek ognisk w 19 krajach unijnych. To, co nas jednak bardzo niepokoi to nagłe pojawienie się w tym samym czasie dwóch ognisk w miejscowościach oddalonych od siebie o ponad 400 km. Dlatego natychmiast podjęliśmy szerokie działania informacyjne wśród naszych członków i wydaliśmy alert dla wszystkich hodowców drobiu. Mocno podkreślamy konieczność bezwzględnego przestrzegania zasad bioasekuracji. Żaden drób nie powinien być obecnie trzymany na zewnątrz. Także ten, którzy niektórzy rolnicy hodują na własne potrzeby - wskazuje.

Wystąpienie ptasiej grypy na terytorium Polski automatycznie zamknęło dla nas rynki m.in. Chin, RPA oraz Japonii. Goszczyński zaznacza, że jest jeszcze zbyt wcześnie by oceniać wpływ grypy ptaków na strukturę całego eksportu.

- Na pewno branża musi się liczyć z co najmniej kilkumiesięcznym brakiem możliwości eksportu do ważnych dla nas rynków jak Japonia czy RPA. Z pewnością część eksportu uda się zagospodarować gdzie indziej, ale możemy się również spodziewać, że odbędzie się to kosztem obniżenia marży dla niektórych producentów. Dlatego w tym momencie naprawdę kluczowe jest włożenie dużego wysiłku w zatrzymanie grypy ptaków na terenach już wskazanych jako zapowietrzone. 9 stycznia GLW ogłosił pierwszy przypadek zachorowania wśród dzikiego ptactwa. To także niepokojący sygnał. Dlatego podkreślamy, że trzeba bezwzględnie ograniczyć obecnie liczby osób, które mają wstęp na fermy, ograniczyć przemieszczanie się ptaków i ludzi pomiędzy fermami i zapewnić stałą dezynfekcję samochodów, sprzętu czy ubrań pracowników. Ważne jest też zapewnienie bezpieczeństwa paszy czy słomy. Więcej informacji hodowcy mogą znaleźć na stronie internetowej Krajowej Rady Drobiarstwa - mówi.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    Dariusz Goszczyński RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    eksport drobiu do Chin RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Japonia RSS ALERT    /    grypa ptaków RSS ALERT    /    ptasia grypa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.240.143
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.