Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: O Duńczyku, którzy rzucił wyzwanie branży mięsnej i ekologom

Duńska spółka Goodvalley to jeden z ciekawszych przykładów zagranicznych inwestycji w polskiej branży mięsnej. Szef i założyciel firmy, Tom Axelgaard przekonuje, że aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych nie trzeba wcale zmniejszać produkcji mięsa. I ma na to mocne dowody: jego osiem biogazowni w Polsce produkuje tyle energii, że cała firma już dziś generuje zerowy ślad węglowy. Teraz Duńczycy chcą podbić światowe rynki produkowaną na Pomorzu wieprzowiną bez antybiotyków i GMO.

Mięso na wtorek: O Duńczyku, którzy rzucił wyzwanie branży mięsnej i ekologom
mięso na wtorek
Tom Axelgaard, założyciel firmy Goodvalley, fot. mat. pras.

Mówisz Goodvalley, myślisz Tom Axelgaard. Przedstawienie postaci człowieka, który stworzył i przez 25 lat zarządzał grupą kapitałową Axzon (nazwę Goodvalley przyjęto dopiero w 2018 r.), warto zacząć od najświeższej (z 25 marca) informacji o...rezygnacji Duńczyka ze stanowiska dyrektora zarządzającego spółki.

Od 1 lipca 2019 r. obowiązki dyrektora generalnego Goodvalley przejmie dotychczasowy dyrektor finansowy Hans Henrik Pedersen. Nie oznacza to jednak odejścia Axelgaarda z firmy. Założyciel Goodvalley pozostanie w spółce w roli doradcy i ambasadora.

Duński sen w Przechlewie

Jak można dowiedzieć się z oficjalnego kalendarium Goodvalley, pochodzący z rolniczej rodziny Axelgaard już na początku lat 80 zakwestionował wydajność dotychczasowych metod upraw, podchodząc krytycznie do ich wpływu na środowisko naturalne.

- W czasie nasilenia importu i eksportu żywności w skali międzynarodowej, z niepokojem obserwowałem rosnącą niewydolność rolnictwa i jego negatywny wpływ na środowisko naturalne. Nie widziałem żadnej logiki w imporcie zboża przewożonego statkami i eksporcie świń z powrotem do krajów, skąd pochodziło zboże i z których przybywali pracownicy - mówił.

Pomysłem Axelgaarda na biznes było połączenie tradycyjnych praktyk w hodowli trzody chlewnej z duńską technologią rolniczą i ideałami zrównoważonego rozwoju. Na początku lat 90 Axelgaard stanął na czele grupy farmerów, którzy zainteresowali się inwestycjami w produkcję rolną w Polsce. Po obejrzeniu kilkunastu lokalizacji zdecydowali się zakupić na Pomorzu 3 tys. hektarów ziemi uprawnej w okolicach Przechlewa na Pomorzu. Aby ograniczyć transport paszy, w okolicy pobudowano trzy fermy trzody chlewnej i mieszalnię pasz. Tak powstał Poldanor. 

- Dziś Goodvalley Polska to komplementarne przedsiębiorstwo rolne prowadzące produkcję w łańcuchu „od pola do stołu”, z własnymi polami, na których uprawiamy zboża do pasz, własną wytwórnia pasz, własnym chowem żywca wieprzowego, biogazowniami i zakładami mięsnymi. Nasza produkcja żywca wieprzowego bazuje obecnie na stadzie ponad 22 tys. loch i zorganizowana jest w modelu trójfazowym w ponad 20 obiektach, głównie na Pomorzu Środkowym i Zachodnim: fermy mateczne, odchowalnie i fermy tuczu. Większość warchlaków tuczymy we własnych fermach, niewielka liczba warchlaków trafia do współpracujących rolników. W zakładach mięsnych w Przechlewie (Prime Food przejętych w 2000 r. - przyp. red.) ubijamy tygodniowo ok. 10 tys. tuczników. Na najbliższe lata planujemy dalszy rozwój spółki, zarówno w sektorze chowu, jak również w uboju i przetwórstwie - mówią Paweł Nowak i Grzegorz Brodziak, dyrektorzy zarządzający Goodvalley Polska.

więcej informacji:

Goodvalley RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    Grzegorz Brodziak RSS ALERT    /    Tom Axelgaard RSS ALERT    /    Paweł Nowak RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    mięso wieprzowe RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    biogazownie RSS ALERT    /    biogaz RSS ALERT    /    Dania RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    hodowla trzody chlewnej RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    produkcja mięsa RSS ALERT    /    zrównoważony rozwój RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.147.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.