Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Polski system bezpieczeństwa żywności pod ostrzałem

Od emisji reportażu, w którym pokazano nielegalny ubój bydła w jednym z zakładów na Mazowszu minęły niemal dwa miesiące. Wydawałoby się, że po takim czasie o problemach branży wołowej będziemy pisać już wyłącznie w czasie przeszłym. Tymczasem z kłopotów polskiej branży wołowej postanowili skorzystać Czesi i Słowacy, którzy nie ustają w zaostrzaniu wymogów fitosanitarnych i w nawołują do bojkotu mięsa z Polski. Czy w zarzutach naszych południowych sąsiadów jest ziarno prawdy?

Mięso na wtorek: Polski system bezpieczeństwa żywności pod ostrzałem
mięso na wtorek
fot. shutterstock

1 marca minister rolnictwa Słowacji Gabriela Mateczna wezwała działające na Słowacji sieci handlowe do wycofania ze sprzedaży mięsa z Polski. Wcześniej minister poleciła głównemu lekarzowi weterynarii wprowadzenie nadzwyczajnych kontroli polskiej wołowiny. Każdy importer musi zgłosić planowany transport do inspekcji weterynaryjnej z 24-godzinnym wyprzedzeniem.

Słowacy biorą przykład z Czechów. Po tym jak do Czech trafiło 300 kg mięsa z ubojni, którą pokazano w TVN, minister rolnictwa Miroslav Toman przyznał, że "nie wierzy w polski system kontroli” i zaapelował do rodaków, aby sprawdzali pochodzenie spożywanego mięsa i unikali tego z Polski. Od początku lutego br. wzdłuż czesko-polskiej granicy wprowadzono wyrywkowe kontrole transportów wołowiny z Polski. Po 21 lutego kontrole zostały rozszerzone na cały kraj po odkryciu bakterii salmonelli w 700 kg mięsa z Polski, które trafiło do jednego z magazynów w pobliżu Pragi. O nie do końca czystych intencjach działań Czechów świadczy fakt, że o ujawnieniu salmonelli najpierw poinformowali na konferencji prasowej, a dopiero dzień później dokonali obowiązkowego w takiej sytuacji zgłoszenia do systemu RASFF.

W ocenie Tadeusza Wojciechowskiego, przewodniczącego Zespołu ds. Bezpieczeństwa i Jakości Żywności w Radzie Dialogu Społecznego w Rolnictwie, Czesi i Francuzi wykorzystują sytuację, w której polska, bardzo dobra żywność znalazła się na cenzurowanym.

- Nie powinniśmy dawać im pretekstu i okazji do piętnowania jakości polskiej żywności. Polski system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności opiera się na prawie unijnym, które jest bardzo dobre. Problem tkwi szczegółach. W Polsce system identyfikacji zwierząt nie działa efektywnie, a rozbieżności pomiędzy danymi GUS i ARiMR w zakresie padłych zwierząt, sięgają ponad 30 proc. Te niedociągnięcia i luki w systemie znane są decydentom od wielu lat. Raport na temat szarej strefy w produkcji żywności stworzony przez Radę Gospodarki Żywnościowej i przekazany ministrom rolnictwa Kalembie i Sawickiemu w 2013 roku ujawniał patologie z całą wyrazistością. Niestety, brak oceny ryzyka, bagatelizowanie problemów i zamiatanie ich pod dywan sprawiły, że one tylko narastały. Przyjęta retoryka "propagandy sukcesu" polskiej branży rolno-żywnościowej nie pozwalała mówić otwarcie o piętrzących się trudnościach - dodaje.

Wojciechowski wskazuje, że brak systemu obowiązkowych ubezpieczeń zwierząt hodowlanych spowodował, że rolnikowi bardziej opłaca się sprzedać chorą krowę handlarzowi niż ją leczyć.

- Do tego dochodzi pauperyzacja powiatowych lekarzy weterynarii i korupcjogenny system badania mięsa przez wyznaczanych lekarzy weterynarii prywatnej praktyki oraz brak przepływu informacji pomiędzy inspekcjami - mówi.

Dalszy ciąg artykułu znajduje się w "Strefie Premium" - czytaj dalej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    Tadeusz Wojciechowski RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    Czechy RSS ALERT    /    Słowacja RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    bezpieczeństwo żywności RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.176.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.