Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Polskie drobiarstwo wciska gaz do dechy. Kto zje dodatkowe 300 mln kurczaków?

Uruchomione w ostatnim czasie bądź powstające w Polsce ubojnie drobiu po osiągnięciu pełnych mocy będą w stanie produkować łącznie ok. 1,25 mln sztuk brojlera dziennie. Przy obecnej skali krajowej produkcji (1,1 mld sztuk rocznie) może oznaczać to wzrost całkowitej liczby ubojów o 30 procent. Kto zje dodatkową porcję kurczaka w sytuacji gdy krajowe spożycie wyhamowało, rynek UE zaczyna być nasycony, a eksport do krajów trzecich dla większości zakładów pełni wciąż rolę uzupełnienia dla obecności w Europie?

Mięso na wtorek: Polskie drobiarstwo wciska gaz do dechy. Kto zje dodatkowe 300 mln kurczaków?
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 06-08-2019, 07:42

W latach 2018-2021 w Polsce powstanie co najmniej pięć nowych ubojni drobiu, które mogą zwiększyć krajowe moce produkcyjne aż o 30 procent, czyli ok. 300 mln sztuk drobiu rocznie. Uruchomione w ostatnim czasie bądź powstające ubojnie znajdują się w okolicach Sieradza, Łęczycy, Pionek, Jarocina i Międzyrzeca Podlaskiego.

Według szacunków Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej po osiągnięciu pełnych mocy obiekty będą w stanie produkować minimum 1,25 mln sztuk brojlera dziennie. Przy obecnej skali produkcji (1,1 mld sztuk rocznie) oznacza to wzrost ubojów o 30 procent. A to przecież nie wszystko, gdyż swoje moce sukcesywnie zwiększają także już istniejące zakłady.

Czy za tak dużym skokiem możliwości produkcyjnych nadąży baza hodowlana? W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej możliwe są dwa scenariusze. 

- Powstaną nowe kurniki, a te już istniejące będą modyfikowane i unowocześniane. Druga możliwość to działania czysto konkurencyjne: zakłady będą podkupywać sobie nawzajem hodowców. Dziś tak naprawdę nie wiemy jak to się rozwinie. Pamiętajmy jednak, że o budowanie nowych kurników będzie coraz trudniej ze względu na przepisy środowiskowe narzucające coraz to nowe ograniczenia oraz projektowane akty prawne jak tzw. ustawa odorowa. Będzie coraz trudniej - dodaje.

- Na rynku robi się ciasno - wskazuje Jarosław Kowalewski, członek zarządu ds. strategii i rozwoju w firmie SuperDrob. Spółka, która jeszcze kilka lat temu planowała budowę nowej ubojni w położonych w okolicach Łodzi Koluszkach, odłożyła swoje zamiary na półkę i w 2018 r. zdecydowała się na przejęcie od Indykpolu już działającego obiektu w Lublinie z pełnym zapleczem surowcowym i hodowlanym.

- Czy w Polsce jest miejsce na jeszcze jedną dużą ubojnię? Wątpię i byłbym dziś bardzo ostrożny z decyzją o budowaniu kolejnej. (...) Poza tym na dziś ubojnia sama w sobie nie jest dla nas głównym kierunkiem działania. Patrzymy na integrację: hodowla, wytwórnia pasz, wylęgarnia i rozwój samych produktów, które można przygotować z mięsa. Samych mocy ubojowych w Polsce wystarczy na kilka najbliższych lat. Pamiętajmy, że jeżeli w tej chwili w Polsce wybudowało się 7-8 nowych ubojni to nie oznacza, że Polacy zaczną jeść 20 proc. więcej kurczaków. Poza tym z dnia na dzień hodowcy nie wyprodukują 20 proc więcej kurczaka, bo proces inwestycyjny w kurniki trwa kilka lat - mówi.

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    Mariusz Szymyślik RSS ALERT    /    Jarosław Kowalewski RSS ALERT    /    SuperDrob RSS ALERT    /    Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.224.8
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.