Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Strusina i mięso z zebry alternatywą dla wołowego burgera? (wideo)

Mówisz streefood, myślisz burger. Chrupiąca bułka z wołowym kotletem w środku przeżywa w Polsce szczyt popularności dzięki modzie na food trucki i "uliczne jedzenie". I jak każda moda, nie znosi próżni. Dlatego coraz częściej, oprócz masy najrozmaitszych dodatków, pomiędzy dwoma kawałkami bułki spotykamy niecodzienne rodzaje mięsa, na przykład...strusinę.

Mięso na wtorek: Strusina i mięso z zebry alternatywą dla wołowego burgera? (wideo)
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 15-07-2019, 13:58

Burgera z mięsem ze strusia można było spróbować w Katowicach podczas czerwcowego Gastro Fajer 2019. 

Jak mówi Wojtek Urban z konceptu Struś Burger, obecnie klienci reagują już na strusinę bardzo dobrze. Początki nie były jednak łatwe, a nawet wiązały się z kilkoma przykrymi sytuacjami.

– W tym roku świadomość jest coraz lepsza. Klienci wracają i doceniają to mięso, które ma mniej tłuszczu niż kurczak i dużo żelaza hemowego. To zdrowe mięso. Nasz Struś Burger to fit burger – podkreśla.

Urban przekonuje, że burgery to najlepszy i najtańszy sposób aby spróbować mięsa ze strusia. W "Struś Burgerze" 180-gramowego burgera zjemy w cenie od 22 do 30 zł. Dostępny jest także stugramowy wariant mini (16-24 zł).

- Jakiekolwiek inne elementy, mięso gulaszowe albo steki kosztują w granicach 130-150 zł za kilogram. Oczywiście, nasze burgery też są odrobinę droższe niż klasyczne. Jednak rynek jest trudny i musi tak być, bo inaczej nie wyjdziemy do ludzi. Struś jest bardzo specyficznym mięsem. Choćby dlatego, że wchodzi do uboju jako drób, a wychodzi jako dziczyzna. Nie sposób więc pomylić go np. z kurczakiem. Można natomiast pomylić… z wołowiną. Gdyby położyć obok siebie ładną sztukę strusiny i wołowiny, niewprawne oko tego nie zauważy różnicy – zaznacza Wojtek Urban.

A jak smakuje struś? Według właściciela konceptu Struś Burger jest on nieporównywalny z niczym innym.

– Kosmos! W strusinie możemy wyczuć lekką słodycz jak w kaczce, lekki posmak wątróbkowy ze względu na dużą zawartość żelaza, a reszta to taka "dziczyzno-wołowina" – wyjaśnia Wojtek Urban.

Dostawcą Struś Burgera jest jedyny producent i dystrybutor strusiny w Polsce: Strusia Kraina & Mobax. Zainteresowanych odsyłamy do naszego obszernego wywiadu z Aleksandrą Dudką, właścicielką firmy. (czytaj więcej)

Burger z pytonem

Jeszcze bardziej egzotycznym pomysłem na burgery podzielił się z nami Grzegorz Stępień, twórca firmy Egzotyczne Mięsa, która zajmuje się importem do Polski mięs m.in. z zebry, pytona, czy krokodyla.

- W 2016 roku zacząłem analizować rynek burgerów w Warszawie pod kątem otwarcia knajpki z egzotycznym jedzeniem. Pomyślałem o burgerach, ponieważ byłoby to dość proste organizacyjnie i przystępne cenowo dla potencjalnego klienta. Oczywiście, jest to już dość nasycony rynek. Istnieją zarówno food trucki, jak i duże sieci burgerowni. Zacząłem robić analizy rynkowe i okazało się, że czegoś takiego nie było i nie ma do dzisiaj - mówi.

więcej informacji:

strusina RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    burgery RSS ALERT    /    Marcin Ceran RSS ALERT    /    pojedzone.pl RSS ALERT    /    street food RSS ALERT    /    mięso ze strusia RSS ALERT    /    burgerownie RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    Egzotyczne Mięsa RSS ALERT    /    Grzegorz Stępień RSS ALERT    /    Struś Burger RSS ALERT    /    Wojtek Urban RSS ALERT    /    Gastro Fajer RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.92.168
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.