Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Mięso na wtorek: Wipasz i Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" w sporze o "Instytut Szczęśliwego Prosiaka"

Firma Wipasz chciała wybudować koło Kętrzyna centrum badawczo-rozwojowe poświęcone nowoczesnym metodom hodowli trzody chlewnej. Projekt nie zostanie zrealizowany, gdyż do postępowania włączyło się Stowarzyszenie "Otwarte Klatki". Choć organizacja formalnie nie zablokowała inwestycji, w praktyce mocno ją utrudniła - nawet pomyślny dla Wipaszu przebieg długiego postępowania odwoławczego oznacza przepadek unijnego dofinansowania, które miało stanowić jedną trzecią wartości inwestycji.

Mięso na wtorek: Wipasz i Stowarzyszenie
mięso na wtorek
fot. archiwum

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 30-07-2019, 06:45

Jak informowaliśmy wczoraj za "Pulsem Biznesu" Wipasz S.A. najprawdopodobniej nie zrealizuje projektu budowy centrum B+R pod roboczą nazwą "Instytut Szczęśliwego Prosiaka". Do 2020 r. w miejscowości Warnikajmy pod Kętrzynem miała powstać ferma trzody chlewnej na 1200 świń oraz nowoczesny ośrodek badawczy połączony ze szkołą rolniczą. Celem pomysłodawców było podjęcie działań w kierunku odbudowy pogłowia trzody chlewnej w oparciu o polskie prosięta z wykorzystaniem najnowszych technologii i badań naukowych. (czytaj więcej)

W ośrodku miało być zastosowane m.in. kontrolowane żywienie zwierząt, uwzględniające ich indywidualne potrzeby i stan zdrowia.

- Prosięta miałyby przestrzeń i nie byłyby przewożone na większe odległości, żeby oszczędzić im stresu. Dzięki temu mniej by chorowały i nie byłoby konieczności podawania im antybiotyków. Dokładnie tego chcą konsumenci - tłumaczy w dzienniku ekonomicznym wiceprezes firmy Przemysław Sawoński.

- Kupiliśmy 7 ha na środku 900-hektarowego pola, gdzie miał powstać instytut na modłę hiszpańską. 20 lat temu Hiszpanie byli w tak samo złej sytuacji jeśli chodzi o trzodę chlewną jak my obecnie. Dziś są liderem jeśli chodzi o produkcję prosiąt w Europie. Chcieliśmy żeby była to ferma wraz z instytutem i szkołą rolniczą, gdzie wraz z naukowcami prowadzilibyśmy doświadczenia prozdrowotne nakierowane na to żeby świnkom lepiej się żyło, a mięso wieprzowe było zdrowsze dla konsumenta. Jednocześnie miały się tam odbywać szkolenia przyszłych zootechników, którzy mogliby zrealizować studia podyplomowe w ramach specjalizacji i pisać prace naukowe. Czy mają to robić na uczelniach, które nie dysponują nowoczesnymi laboratoriami? U nas mogliby od razu sprawdzić się w produkcji - tłumaczy w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Józef Wiśniewski, prezes Wipaszu.

Wartość inwestycji szacowano na 24 mln zł, z czego 8,6 mln miało pochodzić z środków UE. Ośrodek najprawdopodobniej jednak nie powstanie. W ostatniej chwili do postępowania administracyjnego włączyło się bowiem Stowarzyszenie “Otwarte Klatki”.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    Wipasz RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Otwarte Klatki RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    Józef Wiśniewski RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    Katarzyna Gawrońska RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • timi 2019-07-30 15:07:59
    Protest jest bez sensu z uwagi na lokalizację ale kłamaie z obsadą (jeden tycznik ma 0.14 DJP) warchlak 0.02 a maciora 0,35 ni jak nie wychodzi mi 1200 sztuk.
  • zorro 2019-07-31 13:56:16
    Otwarte Klatki MUSZĄ dostać swoją dolę. W przypadku norek też się organizacja umawiała z firmami utylizacyjnymi ( film robiony ukrytą kamerą w internecie). Panie Prezesie Wipaszu życzę powodzenia.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.171.18
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.