Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: Z wizytą u belgijskich dostawców mięsa (zdjęcia)

Dlaczego polskie zakłady mięsne tak chętnie sięgają po belgijskie półtusze? Jak tamtejsza branża odpowiada na zarzuty o dumping cenowy? Jak na belgijski przemysł mięsny wpłynęło pojawienie się ASF? Zapraszamy do lektury tekstu podsumowującego naszą wizytę w belgijskich zakładach wieprzowych.

Mięso na wtorek: Z wizytą u belgijskich dostawców mięsa (zdjęcia)
mięso na wtorek
Zakład należący do firmy Delavi, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 25-06-2019, 05:52

Pod koniec maja na zaproszenie Belgian Meat Office odwiedziliśmy cztery zakłady wieprzowe w Belgii poznając ich strukturę produkcji, strategie rynkowe i wyzwania. Obiekty Belgian Pork Group, Delavi, De Coster (Grupa Danis) oraz zakład Sus Campinae należący do Grupy Bens znajdują się w niderlandzkojęzycznej Flandrii, która jest głównym obszarem produkcji trzody chlewnej w Belgii. Region ten odpowiada za 65 proc. belgijskiej hodowli trzody i 93 proc. krajowej produkcji wieprzowiny. 

Belgijską branżę wieprzowa tworzą w większości rodzinne firmy założone tuż po II wojnie światowej i zarządzane dziś przez 3-4 pokolenie sukcesorów. Większość przedsiębiorstw jest zintegrowana pionowo wokół łańcucha od pola do stołu: posiada własne wytwórnie pasz, a surowiec pozyskuje w większości na zasadach tuczu kontraktowego. Ważnym rynkiem eksportowym dla belgijskiego przemysłu wieprzowego jest Polska. Polskie zakłady przetwórcze chętnie kupują, w szczególności belgijskie półtusze. Belgijska branża wieprzowa nie stawia na dynamiczny wzrost produkcji. W każdym zakładzie często odmienia się za to termin “tailor made”, czyli mięso “szyte na miarę”. Chodzi tutaj o dostosowywanie zamówień do precyzyjnych potrzeb klienta: np. połączenie w jednym transporcie półtusz i elementów, co pozwala belgijskim przedsiębiorcom zwiększyć marżę i zyskać stabilnych klientów, zwłaszcza w dobie odcięcia od lukratywnych rynków azjatyckich ze względu na obecność ASF. (O walce Belgów z ASF więcej napiszemy w osobnym artykule).

Belgian Pork Group to jeden z 10 największych graczy w branży wieprzowej w Europie. Grupa ubija rocznie ponad 4 mln świń. 65 proc. produkcji trafia na eksport. Największym odbiorcą zagranicznym BPG jest Polska, zarówno w ujęciu wartościowym (17 proc.), jak i wolumenowym (20 proc.). Polska jest dla grupy głównym rynkiem dla eksportu półtusz. Nad Wisłą głównymi klientami BPG są zakłady rozbiorowe i przetwórcze.

więcej informacji:

Belgia RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    import wieprzowiny RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    ASF w Belgii RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Ja 2019-06-25 19:22:50
    Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Chude mięso nie może być smaczne. Jest tylko ładne. Takie mięso jest usilnie promowane w dużych sieciach handlowych i dlatego jest popularne. Wiedza w dalszym ciągu nie jest modna. Nawet Captcha ogłupia nakazując nazywać wiadukty mostami.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.150.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.