REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mięso przyszłości – owady

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 22-03-2016, 09:35
Mięso przyszłości – owady
Pod względem wartości odżywczych mięso owadów jest zbliżone do wołowiny, drobiu czy nawet ryb fot. flickr.com

Do 2050 r. zapotrzebowanie na białko zwierzęce wzrośnie o 80 proc. Produkcja konwencjonalna tego nie udźwignie, ale jest alternatywa. Białko z owadów – informuje „Puls Biznesu”.

REKLAMA

Obecnie mięso raczej nie kojarzy się z luksusem, ale nie zawsze tak było. Do II wojny światowej produkty mięsne stanowiły zaledwie 5 proc. całej światowej produkcji żywności.  Z książki Martina Caparrosa pod tytułem „Głód” wynika, że dopiero w latach powojennych społeczeństwa rozwinięte przyzwyczaiły się do spożywania mięsa częściej.

Dziś jego produkcja pochłania 80 proc. ziemi uprawnej świata, 40 proc. zbóż i 10 proc. wody. W dużym skrócie — produkcja rośnie w ogromnym tempie, a koszty tego są jeszcze większe. Lęk przed klęską głodu, która wcale nie jest tak nieprawdopodobna, jak mogłoby się wydawać, jest jednym z powodów prowadzenia badań nad różnymi sposobami zastępowania mięsa w diecie człowieka.

Dr Jakub Urbański, członek zarządu HiProMine mówi, że białko owadzie to najlepsza alternatywa dla konwencjonalnych źródeł białka zwierzęcego. Jego potencjał produkcyjny jest olbrzymi, zwłaszcza, że owady można hodować na skalę przemysłową, wykorzystując jako paszę niepełnowartościowe produkty rolne lub produkty uboczne przetwórstwa rolno- -spożywczego.

Łukasz Wiertel, dietetyk dodaje, że pod względem wartości odżywczych mięso owadów jest zbliżone do wołowiny, drobiu czy nawet ryb. Ma bardzo wysoką zawartość białka, która wynosi 15-20 g na 100 g świeżej masy, a wśród niektórych gatunków może sięgać nawet 30-40 g na 100 g.

Dodatkowo owady są źródłem cennych składników mineralnych, m.in. cynku, żelaza, miedzi, selenu, fosforu i magnezu, a także witaminy B2, kwasu pantotenowego oraz biotyny.

Czytaj więcej w „Pulsie Biznesu”.

 

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • szkoda_karaluszka 13-05-2016, 13:53:
jak na razie Unia nie ma przepisów, zatem owady są nielegalne w obrocie jako jedzenie, mogą być paszą na tvn24 artykuł lakocie-ze-sproszkowanymi-swierszczami-sprawe-bada-prokuratura,643382,s
  • RSD 24-03-2016, 09:37:
gdzie są obrońcy praw owadów, ja się pytam ;)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 470) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 772 049)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH