Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mięso wieprzowe będzie rekordowo drogie

  • Autor: Polska
  • Data: 03-02-2009, 09:07

Już w najbliższych miesiącach mięso, kiełbasy i wędliny wieprzowe mogą podrożeć o co najmniej 5 proc. przewidują analitycy BGŻ, banku wyspecjalizowanego m.in. w finansowaniu rynku rolno-spożywczego - podaje Polska.

Według prognoz stanie się tak dlatego, że (z powodu najniższego od 40 lat pogłowia trzody chlewnej) ceny żywca w skupie zostaną wywindowane do rekordowych poziomów - przewidują analitycy BGŻ, banku wyspecjalizowanego m.in. w finansowaniu rynku rolno-spożywczego.

Według ostatnich danych GUS, pogłowie trzody chlewnej w ciągu ostatniego roku spadło o 20 proc. - do 14,2 mln sztuk. Jest najmniejsze od 1970 roku. Wysokie ceny zbóż, które utrzymywały się jeszcze w ubiegłym roku sprawiły, że hodowla świń stała się dla rolników całkowicie nieopłacalna. W efekcie zakłady mięsne muszą płacić rolnikom za surowiec nawet o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Wyższe koszty zakupu surowca producenci rekompensują sobie podnosząc ceny - w grudniu za mięso i wyroby wieprzowe musieliśmy zapłacić o prawie 9 proc. więcej niż przed rokiem.

Ale zdaniem ekspertów - to nie koniec podwyżek dla konsumentów. Świński dołek jeszcze się pogłębi. - Skala spadku hodowli okazała się większa niż przewidywano jeszcze kilka miesięcy temu. W marcu liczba zwierząt może zmniejszyć się do zaledwie 13,4-13,7 mln sztuk - ocenia Dariusz Winek, główny ekonomista BGŻ. Jego zdaniem w ciągu pół roku ceny żywca w skupie mogą wzrosnąć nawet o 20 proc. Za kilogram żywca zamiast obecnych 4,48 zł rolnicy dostawać będą od 5,06 zł do 5,62 zł.

Analitycy BGŻ uspokajają jednak, że ceny wędlin nie podrożeją aż tak bardzo. Podwyżki wyniosą 5 proc., może trochę więcej. Przed znaczącym wzrostem cen wyrobów uchroni konsumentów kryzys. - Spada siła nabywcza Polaków, płace nie rosną już tak szybko, zatrudnienie maleje, w efekcie spodziewam się, że popyt na wyroby mięsne będzie niższy niż w ubiegłym roku - mówi dr Krystyna Świetlik, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem, jeśli znacząco spadnie popyt, to producenci będą musieli obniżyć swoje marże, by utrzymać klientów.

Świński dołek sprawił, że w ubiegłym roku znacząco wzrósł import. Do listopada sprowadzono do Polski 397 tys. ton mięsa wieprzowego - o 80 proc. więcej niż rok wcześniej. W efekcie po raz pierwszy od wielu lat import wieprzowiny był wyższy niż eksport. Producenci mają jednak nadzieję, że w tym roku, za sprawą osłabienia złotego, sytuacja odwróci się - eksport stanie się bardziej opłacalny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik z ukraińskiej granicy 03-02-2009, 11:06:
To wstyd dla Polski że PSL sprowadza wieprzowinę a nasi rolnicy klepią biedę.Zawsze jest tak że gdzieś na świecie można kupić taniej a potem wymaga się patriotyzmu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 440) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH