Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso z bobra ma potencjał kulinarny, ale popularnością nie dorówna dziczyźnie

- Bobrzyna ma pewien potencjał kulinarny i handlowy, lecz nie może nawet
aspirować do poziomu dzika, jelenia czy sarny. Kłopotliwa jest wstępna obróbka tuszy i przygotowanie bobrzyny do podania - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Hubert Miszczuk, koordynator w firmie "Bobry.eu", specjalizującej się w odłowach i odstrzałach bobrów.

Mięso z bobra ma potencjał kulinarny, ale popularnością nie dorówna dziczyźnie
fot. shutterstock

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 21-10-2019, 14:16

Hubert Miszczuk wskazuje, że w przypadku bobra kłopotliwa jest już wstępna obróbka tuszy.

- Przypadkowe uszkodzenia worków strojowych całkowicie dyskwalifikują daną tuszę kulinarnie, a przecież bobry należy patroszyć bezzwłocznie, często w nocy i ciężkich warunkach terenowych. Również przygotowanie bobrzyny do podania jest kłopotliwe i wymaga sporego doświadczenia, a nawet małe błędy w dawkowaniu przypraw powodują, że mięso jest bardzo ciężko zjadliwe - mówi.

Ekspert przypomina, że w dawnych czasach prawo do gonów bobrowych nie było powszechne.

- Przysługiwało najwyższym warstwom społecznym, dysponującymi dużymi zasobami pracowników którzy dokonywali właśnie przygotowania mięsa z bobrów. Również sama bobrzyna nie była stałym elementem menu, a pojawiała się na stołach możnych sporadycznie, najczęściej z okazji większych świąt, czy też podawano przechowywane kielnie bobrowe w okresie postu. Co ciekawe, na podstawie bulli papieskiej ogon bobra był uznawany za rybę - mówi.

Miszczuk wskazuje, że wśród łowczych zajmujących się redukcją bobrów, spożycie bobrzyny w znacznych ilościach nie wynika z powodu jej rzekomo wybitnych walorów smakowych.

- Jest to naturalne następstwo prowadzonych przez nas odstrzałów redukcyjnych. W naszym kodeksie etycznym nie dopuszczamy możliwości marnowania mięsa ze zwierząt które pozbawiliśmy życia, nawet jeśli ten fakt wynika z innych przyczyn niż zaspokojenie głodu. Można przyjąć więc, że bobrzyna będzie się pojawiać na stołach sporadycznie, raczej jako ciekawostka, a nie szerzej znane danie - podsumowuje.

Zainteresowanym tematem polecamy nasz tekst na temat pomysłu na kulinarną rehabilitację bobrzyny na polskich stołach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

bobry RSS ALERT    /    bobrzyna RSS ALERT    /    mięso z bobra RSS ALERT    /    Hubert Miszczuk RSS ALERT    /    łowiectwo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.120.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.