Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso z bobra to ciekawostka. W Polsce nie będzie na nie popytu

- Temat mięsa z bobrów traktować należy jako ciekawostkę. Nie widzę problemu żeby w moim sklepie oferować np. ogony bobra czy steka z żubra, o ile byłyby one pozyskane w sposób humanitarny i nie zagrażały populacji tych zwierząt, natomiast nie wydaje mi się żeby był na nie duży popyt - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Michał Błaszczyk, pomysłodawca i założyciel Spiżarni Rydzyńskiej.

Mięso z bobra to ciekawostka. W Polsce nie będzie na nie popytu
Michał Błaszczyk, pomysłodawca i założyciel Spiżarni Rydzyńskiej, fot. materiały prywatne

Minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji "Rola izb rolniczych w kształtowaniu i realizacji polityki rolnej państwa" wskazał, że trudno jest uzyskać zainteresowanych odstrzałami zwierząt chronionych, nawet jeśli jest wydane zezwolenie na ich prowadzenie – wystąpi więc o uznanie bobra i żubra za zwierzęta jadalne.

- Teraz nie wiadomo co z tym bobrem zrobić, nawet jakby się go upolowało – mówił. – A jeszcze jak ludzie sobie przypomną, że płetwa bobra ma – ponoć – właściwości afrodyzjaków, to się może okazać, że i problem bobrów się niedługo skończy - powiedział Ardanowski.

Michał Błaszczyk, właściciel Spiżarni Rydzyńskiej przypomina, że w dawnych książkach kucharskich znajdziemy przepisy np. na kołdunki z bobra (Kuchnia myśliwska, Jan Szyttler 1845 r.)

- Dziś na pewno nie jest to mięso popularne. Osobiście nie miałbym oporów przed zjedzeniem np. bobrzego ogona, natomiast pomysł ministra wydaje mi się nierealny przede wszystkim ze względu na bariery kulturowe. Polski konsument nie jest przygotowany żeby przestawić się na mięso bobra czy żubra, zwłaszcza, że spożycie dziczyzny w kraju jest śladowe - mówi.

Błaszczyk wskazuje, że realizacja pomysłu ministra byłaby trudna także ze względu na niewielką podaż tych zwierząt.

- Żubrów w Polsce nadal jest mało. W 2018 r. zlikwidowano stado żubrów w Smardzewicach z powodu gruźlicy. Mimo wieloletnich starań pogłowie żubra nie wzrosło na tyle żeby ten gatunek można było regulować prewencyjnie. Rozwiązaniem mogłyby być hodowle żubrów na mięso jako swoista nowinka kulinarna. Wątpliwe jest jednak żeby zdobyło ono dużą popularność - dodał.

Właściciel Spiżarni Rydzyńskiej wskazuje, że popyt na dziczyznę w Polsce rośnie bardzo powoli.

- Obserwujemy wzrost zainteresowania rodzajami mięs, które są alternatywą dla wieprzowiny i drobiu, jak np. wołowiną ras Angus czy Hereford. Klienci zaczynają także poszukiwać dziczyzny, ale wciąż jej spożycie jest śladowe i wynosi ok. 10 dag na osobę rocznie. Tak więc temat bobrów traktować należy jako ciekawostkę. Nie widzę problemu żeby w moim sklepie oferować np. ogony bobra czy steka z żubra, o ile byłyby one pozyskane w sposób humanitarny i nie zagrażały populacji tych zwierząt, natomiast nie wydaje mi się żeby był na nie duży popyt - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Spiżarnia Rydzyńska RSS ALERT    /    Michał Błaszczyk RSS ALERT    /    dziczyzna RSS ALERT    /    bobry RSS ALERT    /    żubry RSS ALERT    /    spożycie mięsa RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.147.29.160
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.