REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mięso z dioksynami na półkach sklepów w Zamościu

  • Autor: TVN24
  • Data: 10-01-2009, 18:11
Mięso z dioksynami na półkach sklepów w Zamościu
fot. www.kwestiasmaku.com

Skażone dioksynami przetwory mięsne i smalec na półkach sklepów w Zamościu. Niebezpieczne produkty pochodzą z firm Jagr z Warbulewa i Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z Garbowa. Chociaż mają długi termin przydatności do spożycia, nie nadają się do jedzenia.

REKLAMA

Komunikat w tej sprawie wydał powiatowy inspektor sanitarny w Zamościu z wykazem 24 produktów, w których wykorzystano wieprzowinę sprowadzoną z Irlandii.

Firma Profi już od kilkunastu dni wycofywywała z rynku skażone dioksynami pasztety. Do tej pory wycofano około 70 proc. całej ilości towaru. Do produkcji drobiowych pasztetów użyto pochodzącego z Irlandii mięsa z dioksynami. prawy

Służby sanitarne wstrzymały obrót partią pasztetów Profi w grudniu ubiegłego roku, kiedy okazało się, że poziom zawartych w nich dioksyn przekracza dopuszczalne normy. Pasztety trafiły do sklepów i hurtowni w 12 województwach, m.in. w woj. śląskim.

70 proc., jakie firmie udało się już ściągnąć z rynku, nie dotyczy całej skierowanej jesienią do sprzedaży partii, ale tej, którą producent - na podstawie własnych szacunków i analiz - spodziewa się zebrać z kilkudziesięciu tysięcy sklepów w całej Polsce.

Profi zapewnia, że na bieżąco weryfikuje, czy jej partnerzy zdjęli z półek właściwe opakowania.

Także sami klienci - jak podała w piątek spółka - mogą łatwo sprawdzić, czy pasztet, który kupili, jest częścią felernej partii. Można to zrobić na stronie internetowej firmy lub pod numerem ogólnopolskiej infolinii 0-800 703 033.

Profi jest największym producentem pasztetów w Polsce.

Wcześniej Inspekcja Weterynaryjna wykryła dioksyny także w smalcu firmy PHU "Jagr" z Warlubia.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 13-01-2009, 10:04:
halo, redakcjo, nikt nadal nie zmienił błędu!!
  • czytelnik 10-01-2009, 18:50:
juz nikt nie pomysli, zeby sprawdzic material z tusk vision network 24? firma JAGR jest z WARLUBIA, a nie z Warbulewa. Poza tym pisaliście o niej 30 grudnia 2008 z poprawna miejscowoscia. rozumiem ze jest weekend, ale bez przesady...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH