Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mięso z dioksynami na półkach sklepów w Zamościu

  • Autor: TVN24
  • Data: 10-01-2009, 18:11
Mięso z dioksynami na półkach sklepów w Zamościu
fot. www.kwestiasmaku.com

Skażone dioksynami przetwory mięsne i smalec na półkach sklepów w Zamościu. Niebezpieczne produkty pochodzą z firm Jagr z Warbulewa i Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z Garbowa. Chociaż mają długi termin przydatności do spożycia, nie nadają się do jedzenia.

Komunikat w tej sprawie wydał powiatowy inspektor sanitarny w Zamościu z wykazem 24 produktów, w których wykorzystano wieprzowinę sprowadzoną z Irlandii.

Firma Profi już od kilkunastu dni wycofywywała z rynku skażone dioksynami pasztety. Do tej pory wycofano około 70 proc. całej ilości towaru. Do produkcji drobiowych pasztetów użyto pochodzącego z Irlandii mięsa z dioksynami. prawy

Służby sanitarne wstrzymały obrót partią pasztetów Profi w grudniu ubiegłego roku, kiedy okazało się, że poziom zawartych w nich dioksyn przekracza dopuszczalne normy. Pasztety trafiły do sklepów i hurtowni w 12 województwach, m.in. w woj. śląskim.

70 proc., jakie firmie udało się już ściągnąć z rynku, nie dotyczy całej skierowanej jesienią do sprzedaży partii, ale tej, którą producent - na podstawie własnych szacunków i analiz - spodziewa się zebrać z kilkudziesięciu tysięcy sklepów w całej Polsce.

Profi zapewnia, że na bieżąco weryfikuje, czy jej partnerzy zdjęli z półek właściwe opakowania.

Także sami klienci - jak podała w piątek spółka - mogą łatwo sprawdzić, czy pasztet, który kupili, jest częścią felernej partii. Można to zrobić na stronie internetowej firmy lub pod numerem ogólnopolskiej infolinii 0-800 703 033.

Profi jest największym producentem pasztetów w Polsce.

Wcześniej Inspekcja Weterynaryjna wykryła dioksyny także w smalcu firmy PHU "Jagr" z Warlubia.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 13-01-2009, 10:04:
halo, redakcjo, nikt nadal nie zmienił błędu!!
  • czytelnik 10-01-2009, 18:50:
juz nikt nie pomysli, zeby sprawdzic material z tusk vision network 24? firma JAGR jest z WARLUBIA, a nie z Warbulewa. Poza tym pisaliście o niej 30 grudnia 2008 z poprawna miejscowoscia. rozumiem ze jest weekend, ale bez przesady...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH