Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mimo presji ekologów rośnie produkcja jaj klatkowych

  • Autor: KIPDiP
  • Data: 31-05-2017, 13:46
Mimo presji ekologów rośnie produkcja jaj klatkowych
fot. shutterstock

W krajach od lat preferujących tego typu produkcję z pewnością nie brakuje coraz większego grona zwolenników systemów alternatywnych, ale w spojrzeniu na całą Unię, zmiany te nie są aż tak daleko idące - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w oparciu o dane źródłowe Komisji Europejskiej i szacunki własne, sporządziła analizę struktury produkcji jaj w krajach unijnych wraz z charakterystyką tendencji obserwowanych w ostatnich latach na poszczególnych rynkach europejskich, w odniesieniu do systemów utrzymania towarowych kur nieśnych. Do tej pory uwaga była głównie skupiona na produkcji w Polsce i w odniesieniu do całej Wspólnoty.

Jak informuje KIPDiP działania i presja wywierana od dłuższego czasu na segment sieci hotelowych, gastronomicznych i handlowych, przez tzw. „obrońców zwierząt”, skłania do szerszego spojrzenia na faktyczne możliwości dywersyfikacji produkcji i potencjał grupy UE, jako jednego z najważniejszych producentów jaj w skali globu.

W ocenie Izby rozpatrując dane o pogłowiu towarowych kur nieśnych w ujęciu procentowym dla całej Unii Europejskiej, jest oczywiste, że nadal dominuje produkcja jaj w systemach klatkowych i stanowi około 55%, a pozostała produkcja odbywa się: w systemie ściółkowym - 26%, w systemie wolnowybiegowym - 14,5% ,  produkcja ekologiczna - niecałe 5% pogłowia.

Zdaniem analityków procentowa struktura nie oddaje obrazu rzeczywistych zmian na rynku, a dopiero analiza w ujęciu ilościowym – liczby kur w danym systemie, pokazuje stan faktyczny.

- Owszem, ma miejsce, tak głośno podkreślany przez grupy interesantów proces przechodzenia przez producentów w Europie na systemy alternatywne, przy czym jednocześnie jest utrzymywana, a nawet w niewielkim stopniu zwiększana skala produkcji w klatkach. Wskazuje na to analiza struktury pogłowia kur w latach 2014-2016. Według danych KE i szacunków własnych, w 2016 r. liczba kur utrzymywana w klatkach to około 215 mln, czyli poziom podobny jak w 2015 r. i nieco wyższy od stanu w 2014 r. - informuje Izba.

Według KIPDiP coraz większego grona zwolenników systemów alternatywnych z pewnością nie brakuje w krajach od lat preferujących tego typu produkcję, ale w spojrzeniu na całą Unię, zmiany te nie są aż tak daleko idące.

W 2016 roku w systemach alternatywnych utrzymywano łącznie około 173 mln kur, tj. wzrost o około 3-4 mln od 2014 r. W największym stopniu wpłynęły na to zwiększone inwestycje w systemach wolnowybiegowych, przy czym niewielka ujemna korekta widoczna jest w pogłowiu kur utrzymywanych na ściółce.  Zwiększony rozwój obserwuje się w produkcji ekologicznej, tak aby zaspokoić potrzeby handlu detalicznego, niemniej nadal pozostaje to niszowy segment rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH