Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mimo słabszej złotówki, ożywienie eksportu mięsa mniejsze od oczekiwanego

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 07-04-2009, 09:04
Mimo słabszej złotówki, ożywienie eksportu mięsa mniejsze od oczekiwanego

Pozytywny wpływ osłabienia się złotego na polski handel zagraniczny mięsem jest mniejszy od wcześniejszych oczekiwań - informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

Według wstępnych danych odnośnie handlu zagranicznego podawanych przez MRiRW w Biuletynach Informacyjnych w styczniu 2009 r. w relacji rocznej wzrósł wolumen eksportu mięsa wołowego, ale zmalał eksport mięsa drobiowego i wieprzowego. Odwrotne tendencje zanotowano po stronie importu: spadek w przypadku wołowiny i wzrost w przypadku drobiu i wieprzowiny.

Podczas gdy w ubiegłym roku w styczniu wyeksportowano 13,3 tys. ton świeżej i mrożonej wołowiny (CN 0201 i CN 0202), w br. eksport wyniósł 14,4 tys. ton (+7,8 proc.). O prawie 17 proc. spadł natomiast wolumen eksportu bydła żywego. Wraz ze zmianą kursu walutowego zwiększa się relatywna opłacalność eksportu mięsa względem eksportu żywych zwierząt. Import zarówno bydła, jak i mięsa wołowego, jest bardzo niski w porównaniu z eksportem i w stosunku do ubiegłego roku uległ dalszej redukcji.

W przypadku nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203) eksport spadł w stosunku do stycznia u.br. o 13,2 proc. do 12,4 tys. ton. W tym samym czasie import wzrósł o 25 proc. i na poziomie 38,0 tys. ton znacznie przewyższa eksport. Wprawdzie nie są to dobre wyniki, ale widoczna jest pewna poprawa. Warto przypomnieć, że w całym 2008 r. import nieprzetworzonej wieprzowiny wzrósł o 40 proc., a więc obecne tempo wzrostu jest już znacznie niższe. Jeśli chodzi o eksport, to trudno było się spodziewać lepszych wyników od tych odnotowanych. W bieżącym roku brak jest dopłat do eksportu nieprzetworzonej wieprzowiny poza UE, a podaż krajowego mięsa jest znacznie niższa niż przed rokiem.

Zaskakujące są natomiast wyniki handlu zagranicznego na rynku mięsa drobiowego. Eksport mięsa i podrobów z drobiu (CN 0207) spadł z 22,2 tys. ton w styczniu 2008 r. do 18,8 tys. ton w roku bieżącym (-15,4 proc.). Z kolei import wzrósł o blisko 60 proc. do 4,1 tys. ton i choć nadal jest znacznie niższy od eksportu, to jednoczesny spadek eksportu i wzrost importu oznaczał wyraźne pogorszenie dodatniego bilansu handlowego w obrocie tym towarem, mimo sprzyjających zmian kursów walutowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • eksporter 08-04-2009, 09:31:
spada eksport i bedzie spadal !! w 2008 roku juz bylo zle! w 2007 roku mialem eksport na poziomie 2 mln eur ( elementy wolowe )
w 2008 juz tylko 50 % , 2009 rok 50 tys. eur !!! nasza elementy wolowe sa srednio o 20% drozsze.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH