Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mimo wzrostów cen, sytuacja producentów drobiu nadal jest trudna

Na początku lutego nadal rosły ceny kurcząt i indyków. Zakłady monitorowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) za kilogram żywych kurcząt w pierwszym tygodniu lutego płaciły przeciętnie 3,28 zł. To najwyższa cena od końca września ubiegłego roku. Za kilogram indorów dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,18 zł. Sytuacja na tym rynku jest lepsza niż na rynku brojlerów, gdyż obecna cena jest najwyższa od sierpnia 2009 roku - podali analitycy BGŻ.

  • Źródło

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
Data: 15-02-2011, 11:09

Ceny kurcząt rosną z krótkimi przerwami od początku bieżącego roku. Producenci bardzo potrzebowali tego wzrostu, gdyż wcześniej opłacalność była już na bardzo niskim poziomie.

W listopadzie i grudniu cena żywca wahała się w wąskim przedziale, na niskim poziomie 3,00-3,04 zł/kg. Pomiędzy grudniem 2009 r. a grudniem 2010 r. kurczęta podrożały o 2 proc., podczas gdy według MRiRW w tym samym czasie pasze grower/finisher dla kurcząt podrożały o 17 proc. W rezultacie w miesiącu tym za kilogram żywca można było kupić jedynie 2,97 kg paszy. To była najniższa relacja wymienna od pierwszej połowy 2008 roku. Obecne podwyżki cen kurcząt poprawią nieco sytuację, choć nadal opłacalność jest na niskim poziomie.

Na rynku indyków w ostatnich tygodniach ceny zmieniają się dosyć znacząco, zarówno w górę jak i w dół. Generalnie jednak są wyższe niż jeszcze kilka miesięcy temu. Duży wzrost ceny indorów dokonał się we wrześniu ub.r. i w styczniu w roku bieżącym. W rezultacie indory są dziś o 14 proc. droższe niż rok temu. Nie są znane jeszcze oficjalne dane MRiRW o cenach pasz w styczniu, ale można przypuszczać, że w przeciągu roku wzrosły one nieznacznie bardziej niż ceny indyków, dlatego opłacalność dziś jest trochę mniejsza niż rok temu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

kurczaki RSS ALERT    /    indyki RSS ALERT    /    żywiec drobiowy RSS ALERT    /    pasze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.246.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.