Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Minister Ardanowski: Polska powinna postawić na żywność wysokiej jakości

Musimy postawić na produkcję wysokiej jakości żywności, możemy konkurować jakością, a nie ilością - powiedział minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas ogłoszenia wyników konkursu "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym".

Minister Ardanowski: Polska powinna postawić na żywność wysokiej jakości
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w tej edycji konkursu otrzymały Zakłady Mięsne Henryk Kania fot. PTWP

"Musimy widzieć naszą pozycję, jesteśmy liczącym się producentem żywności w Europie, średniej wielkości krajem europejskim o ważnym rolnictwie, ale w skali świata wobec największych graczy nie jesteśmy gigantem, nie możemy konkurować z Brazylia Argentyną czy Ukrainą, gdzie jest setki milionów hektarów. Dlatego musimy postawić w naszym rolnictwie na coś, co będzie nas odróżniało od masowej, taniej wielkoskalowej produkcji" - mówił w czwartek szef resortu rolnictwa.

Minister zauważył, że jakość jest cechą polskiej żywności, dlatego powinniśmy podkreślać nasze przewagi jakościowe, tego oczekują odbiorcy polskiej żywności, tacy jak Chiny czy kraje arabskie. Zaznaczył, że Polska jako jedyny kraj w Europie ma zgodę na eksport mięsa drobiowego do tego kraju i stara się teraz o rozszerzenie możliwości eksportu na inne produkty.

Importerzy polskiej żywności oczekują od nas wysokiej jakości żywności, wytwarzanej w sposób zrównoważony z poszanowaniem wymogów środowiska, żywności bardziej naturalnej niż przemysłowej, która byłaby wolna od GMO - przekonywał.

"Jeżeli chcemy się czymś na świecie wyróżnić i uzyskać lepsze ceny, to jeżeli nasza żywność będzie wytwarzana jak gdzie indziej, to nic nie ugramy. Dlatego ten element uwolnienia Polski nie tylko od upraw, ale i żywienia zwierząt paszami genetycznie modyfikowanymi jest tym elementem, który powinniśmy stopniowo realizować. To jest nasza szansa, nasza przewaga" - podkreślił Ardanowski.

W czwartek odbyło się wręczenie nagród w konkursie zorganizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego "produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym".

Do konkursu Jesień 2018 zgłoszono 178 próbek wędlin, w tym 12 próbek wędlin produkowanych metodami tradycyjnymi z 49 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocena próbek była dwustopniowa - sensoryczna i chemiczna, w której oceniano m.in. zawartość wody, białka, dodanego fosforu oraz pozostałości azotynów i azotanów.

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w tej edycji konkursu otrzymały Zakłady Mięsne Henryk Kania w Pszczynie. Ponadto puchar ministra dostały Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras w Proszówkach za "wyróżniająca się liczbę nagrodzonych wędlin". Specjalne wyróżnienia za produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi przypadło spółce "AR-KOS" w Jordanowie. Natomiast specjalny dyplom za kiełbasę bydgoską dojrzewającą ekologiczną uzyskała spółka AGRO-VISBEK BYDGOSZCZ z zakładu w Nakle nad Notecią.

Konkurs po raz pierwszy został zorganizowany w 1993, rocznie konkurs ma dwie edycje. W ciągu 50 edycji konkursu oceniono blisko 10 tys. wędlin, z czego 7 tys. zostało nagrodzonych. We wszystkich 50 edycjach udział wzięły Zakłady Mięsne Łuków w Łukowie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

więcej informacji:

Jan Krzysztof Ardanowski RSS ALERT    /    rolnictwo RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    przemysł mięsny RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Zakłady Mięsne Henryk Kania RSS ALERT    /    ZM Henryk Kania RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • ms 2018-12-04 21:12:44
    KANIA ZEBY ROBIL TO Z POLSKIEJ WIEPRZOWINY A NIE Z ZACHODU

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.85.76
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.